Alman Hıristiyan Demokrat politikacı Renater Sommer, 1999 yılından bu yana Avrupa Parlamentosu üyesi. Aynı zamanda Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi de olan Sommer, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan ve Ankara'nın demokratikleşmede sınıfta kaldığını sıkça dile getiren isimlerden birisi.


Seçim bölgesi Herne kentinde yapılan Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) kurultayında Sommer yüzde 93,2 gibi yüksek oranda oy alarak Mayıs 2014'te yapılacak AP seçimleri için yeniden aday gösterildi.Fırat Haber Ajansının verdiği habere göre, seçimden sonra Sommer'i kutlayan CDU Herne başkanı Markus Schlüter "Sommer her şeyi doğru yaptığı için onu bir kez daha Brüksel'e gönderiyoruz" dedi.


Sommer ise konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliği sürecine dikkat çekerek şöyle konuştu; "Arkadaş olarak doğru söylemek zorundayız, Türkiye'nin AB'ye gireceğini inandırmak doğru değil. Sadece demokratik ölçülerden değil, ekonomik ve güvenlik nedenlerinden de Türkiye birliğin üyesi olamaz. Son yılarda Erdoğan gerçek yüzünü gösterdi."


'ERDOĞAN BANA BİR ÖZÜR BORÇLU'

Erdoğan'ın Avrupa Bakanı Egemen Bağış üzerinden kendisine hakaret ettğini ve bir özür borçlu olduğunu söyleyen Alman politikacı "Türkiye en büyük gazeteci hapishanesine dönüştü" dedi. Sommer'in öncülüğünde AP'deki Hıristiyan Demokrat Grup, özellikle Türk polisinin uyguladığı aşırı şiddet yüzünden Türkiye’ye mali yardımların kesilmesini öngören bir tasarı üzerinde çalışıyor. Sonbaharda genel kurula sunulması beklenen tasarıda “AB’den yapılan mali yardımlar, halka biber gazı olarak gidiyor” denildiği belirtildi.


Renater Sommer
, AB 2012 Türkiye İlerleme Raporu'nun açıklamasından sonra "Yılın en iyi korku romanına" benzetmişti. Türkiye'de muhaliflere, azınlıklara, hükümeti eleştiren gazetecilere saldırı ve gözaltıların günlük hayatın parçası olduğuna dikkat çeken Sommer "Avrupa'nın değerlerini kabul etmesi gereken Türkiye, kendi değerlerini Avrupa'ya dayatıyor. Artık 'Sevgili Türkiye; birliği unut' deme vakti gelmiştir" diye konuşmuştu.