Fulya Omaç- Çeşme



BULGARİSTAN KRİZİNE ÇEŞME-SAKIZ-ATİNA HATTI ALTERNATİFİ

 

 Kapıkule ve Hamzabey sınır kapılarından Bulgaristan’a giriş yapamayan Avrupa’ya ihraç malı yüklü Türk TIR’larının, alternatif olarak Yunanistan üzerinden geçiş yapmak istedikleri İpsala sınır kapısında da uzun kuyruklar oluştu. Bu durum Egeli ihracatçıları yeni arayış içine soktu. Pahalı olmasına rağmen bazı nakliye firmaları Sakız adası üzerinden Yunanistan anakaraya geçmeye başladı.

 

İPSALA’YA GİDİP GERİ DÖNDÜM

Sorunun başladığı günden bu yana geçen Çeşme’den Yunanistan’ın Sakız adasına geçen Türk kamyonları buradan da yine gemiyle Pire Limanı / Atina üzerinden Avrupa’ya gidiyor. Perşembe günü Ege Birlik firmasına ait Chios adlı feribotla Sakız adasına geçen Yağız Nakliyat firmasına ait TIR’ın şöförü Hüseyin Selçuk, 4 gün önce Pazartesi günü İzmir’den Kosova’ya gitmek için İpsala’ya hareket ettiğini söyledi. Selçuk, “İpsala’da iki sıra halinde 25 kilometrelik kuyruk vardı. İki günde kuyruk ancak bir kilometre ilerleyince firmam geriye dönmemi isteyerek, beni Çeşme’ye yönlendirdi. Şimdi Sakız’a geçiyoruz. Akşam Atina gemisine binip yarın sabah orada olacağım. Aynı günün akşamı da yükümü Kosova’ya indireceğim. İpsala’da bekleseydim, daha bir hafta Yunanistan’a giremezdim” diye konuştu.

 

GEÇEN HAFTA SINIRDA 5 GÜN BEKLEDİM

Aynı gemiyle Sakız ve Atina üzerinden İgoumenitsa’ya (Yunanistan-İtalya arası feribot seferleri yapılıyor) geçen Seray Transport firmasına ait TIR’ın şöförü Mehmet Taş, geçen hafta İtalya’ya gitmek için 5 gün İpsala’da beklediğini belirterek şöyle konuştu:

“Bulgaristan Avrupa’ya olan Türk ihraç mallarının nakliyesinden pay kapma peşinde. İstiyorlar ki biz nakliyeyi Bulgaristan’a kadar yapalım, onlar Avrupa’ya taşısın. Ama bizim TIR filomuz zaten yeteri kadar güçlü. Avrupa’ya yönelik tüm ihracatımızı karşılayacak kapasitede. Niye Bulgar’a yük verelim. Zaten her yolu deniyorlar. Örneğin anlaşmalar çerçevesinde boş Bulgar TIR’larının Türkiye’ye girmesi yasak. Ama ne yapıyorlar. 20 tonluk yükü, birer ton olarak 20 TIR’a yükleyip Türkiye’ye giriyorlar. Çıkarken de Avrupa’ya 20 ton yük sarıyorlar. İhracatçı da daha ucuza geldiği için onları tercih ediyor. Ama Türk nakliyat sektörüne darbe vuruluyormuş, kimin umurunda. Yakın koca bir TIR 500 kilo yükle Türk sınırına gelirse hiç şaşırmamak lazım. Devletimiz bizi düşünüyorsa, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan bu boşluğa önlem almalı.”

 

350 EURO FARK DÜŞERSE HERKES KAZANIR

Mavi Trans firmasına ait TIR’ın şöförü Ahmet Kuru da yaptığı açıklamada, Bulgaristan’a açılan Kapıkule ve Hamzabey kapılarının kapanması nedeniyle Yunanistan kapısı İpsala’da aşırı yığılma olduğunu vurgulayarak, “Aslında direkt Çeşme – Trieste (İtalya) hattından sonra en ideal hat İzmir – Çeşme – Sakız – Atina – Igoumenitsa hattı. Ama 850 Euro gideri var. İzmir’den İpsala üzeri İgoumenitsa 1.150 km ve 500 Euro. Aradaki 350 Euro fark yüzünden ihracatçı kara yolunu tercih ediyor. Yunan gemileri kombine bilet uygulamasıyla fiyatı aşağı çekseler kendileri kazanacak. Bu ekonomik krizde onlara da ilaç gibi gelecek. Türk ve Yunan hükümetlerinin bir araya gelip bizi Bulgar eziyetinden kurtarmalarını istiyoruz” dedi.

 

ALTERNATİF HAT İÇİN GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ

Ege Birlik firması Çeşme Müdürü Mehmet Deniz ise bir haftadır Sakız üzerinden Avrupa’ya TIR gönderdiklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bazı günler çift sefer yapıyoruz. Gemimiz bir defada 6 TIR’ı karşıya geçirebiliyor. Bu sıkışık dönemlerinde ihracatçımıza yardımcı olmak için pazar günleri de mesai yapıyoruz. Yunan iç hat gemileri bize istikrarlı ve kabul edilebilir makul fiyat verseler, özellikle Balkan ülkelerine giden araçlar için alternatif bir hat oluşacak. İkili görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Türk hükümeti konuyu gündeme getirse, eminiz Yunanlı dostlar da bu hattın çok faydasını görecek. Bulgaristan krizi bu hattın gündeme gelmesine bir anlamda yardımcı oldu. Umarız bu defa Türk ihracatçısının lehine bir sonuç alınır.”