Yunanistan Parlamentosu‘ndan 145'e karşı 153 oyla geçen tasarruf paketi, yıl sonuna kadar toplam 4 bin kamu çalışanının işten çıkarılmasını öngörüyor. Bunun yanı sıra yine bu yıl sonuna kadar toplam 12 bin 500 memur açığa alınacak. Söz konusu memurlara uygun istihdam imkanı bulunamaması halinde personelin sözleşmesi feshedilecek. Öğretmen ve polislere ücretlerinin yüzde 75'i ödenecek.

Hastaneden milletvekili taşıdılar

Parlamento'daki oylamanın sonucu merakla bekleniyordu. Zira Antonis Samaras başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, yalnızca 5 sandalyeyle Meclis'te yeterli çoğunluğu sağlayabiliyordu. Yunan medyası, koalisyon partilerinden iki milletvekilinin oylamaya katılmadığını, bir başka milletvekilinin ise hastaneden oylamaya getirildiğini haber verdi.

Yeni tasarruf paketinin devreye girmesinde Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan troyka ısrar etmiş, yeni kredi diliminin serbest bırakılmasında paketin Meclis'ten geçirilmesi şart koşulmuştu.

Samaras: 'Güzel günler göreceğiz!'

Tasarruf paketi tartışılırken parlamento binası dışında yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenledi. Salı günü Atina ve Selanik'te tasarruf önlemlerine karşı 20 binden fazla kişi sokağa dökülmüştü. Televizyondan halka seslenen Başbakan Samaras önlemleri savundu ve „güzel günler görme“ vaadinde bulundu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble bugün Atina'da temaslarda bulunacak. Muhalefet ve sendikaların bu vesileyle protesto gösterileri düzenlemesi bekleniyor. Polis muhtemel olayları önlemek için başkentte çok sayıda ana caddeyi ulaşıma kapattı. Şehir merkezinin büyük bölümünde gösteri ve yürüyüş yasağı ilan edildi.DW/AFP/rtr/NH/BÖ