Dünyaca tanınmış İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin genel müdürünün istifası çeşitli gazetelerin manşetlerine şu ifadelerle yansıdı: “BBC Genel Müdürü üstünkörü gazeteciliğe takıldı”, “BBC krizde”, “Başka istifalar da bekleniyor”.

Savile skandalı nedeniyle kurum haftalardır eleştirilerin odağında. BBC’nin ünlü şovmenlerinden Jimmy Savile’ın 40 yıl boyunca yaklaşık 300 çocuğu taciz ettiğinin öne sürülmesi, BBC'yi zor durumda bırakmıştı. BBC özellikle 70’li ve 80’li yılarda meydana geldiği öne sürülen bu taciz vakaları karşısındaki tutumu nedeniyle eleştirildi. 2011 yılının sonunda “Newsnight” programında söz konusu taciz iddialarını ele alan bir haberin yayınlanmasının engellendiği iddiaları, gözlerin o dönemde de kurumun üst düzey yöneticileri arasında bulunan George Entwistle’a çevrilmesine neden oldu.

Ancak skandal bununla da kalmadı. Genel Müdür George Entwistle'ın istifasına yol açan ikinci olay da yine “Newsnight” programında yayınlanan bir haberle ilgili. Kurumda bu nedenle cuma gününden bu yana özür mesajları yayınlanıyor. Mesajlarda, “BBC, muhafazakârların eski önde gelen siyasetçilerinden Lord McAlpine'ın hatalı şekilde pedofil olarak tanımlanmasına yol açan haberden dolayı sonsuz özür dilemektedir" ifadeleri kullanılıyor.

Beklenen istifa

Savile skandalının ardından patlak veren ikinci taciz skandalında Galler'de bazı bakım evlerinde 70’li ve 80’li yıllarda erkek çocukların ünlü bir siyasetçinin tacizine maruz kaldığı öne sürülmüştü. Ülkede bu ismin kim olabileceği üzerine tartışmalar sürerken, “Newsnight” adlı programa katılan mağdurlardan birinin açıklamaları üzerine internette bu failin Muhafazakâr Parti'nin eski üst düzey üyelerinden Lord McAlpine olabileceği söylentisi yayılmaya başladı. McAlpine, iddialara sert şekilde tepki göstererek BBC’yi mahkemeye vereceğini duyurdu. BBC’nin sekiz haftalık gene müdürü George Entwistle ise artan kamuoyu baskısına dayanamayarak istifasını açıkladı. “Newsnight programında yayınlanan haberdeki kabul edilemez gazetecilik standartlarını göz önünde bulundurarak en onurlu şeyin istifa etmek olduğuna karar verdim” diyen Entwistle şunları belirtti: "Son iki haftada yaşanan tamamen istisnaî olaylar, BBC'nin yeni bir lider görevlendirmesi gerektiği sonucuna varmama neden oldu"

Ancak, genel müdürü esas zor duruma sokan, hatalı haber hakkında olay meydana çıkana kadar herhangi bir fikir sahibi olmaması oldu. Bu, BBC’nin sivri dilliğiyle bilinen radyo programcılarından John Humphries’in, Georg Entwistle ile yaptığı söyleşide ortaya çıktı. Gazetecinin, Bundan haberdar olmuş olmanız gerekiyor. Çünkü yayından tam bir gün önce, bahsi geçen politikacının Thatcher döneminden muhafazakâr bir siyasetçi olduğuna dair bir tweet atıldı. Bunu görmediniz mi?" sorusuna söz konusu tweeter mesajını görmediği şeklinde yanıt veren Genel Müdür Entwistle'ın bu açıklamalardan sonra görevini sürdürmesi imkânsız hale geldi.

Yapısal reform çağrıları

BBC’nin yeni bir genel müdüre olduğu kadar, yapısal reformlara da ihtiyacı var. Üstelik kurumun bu zor zamanlarda arkasında durabilecek siyasi destekçisi de yok. Bu, muhafazakâr kesim ve özel şirket statüsündeki rakipleri tarafından sürekli eleştiri yağmuruna tutulan bir kamu kurumu için oldukça kötü bir durum. Savile skandalı gündemden düşmek üzereyken, McAlpine skandalının patlak vermesi, kuruma duyulan güvenin ikinci kez sarsılmasına yol açarken, fırsat kollayan rakiplerinin önünü açmış görünüyor. © DW