Açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı Kurumları birleştirmemekte, tam aksine bölmektedir. Bugün T.C. Başbakanlığı bünyesindeki Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından Viyana´da düzenlenen “Avusturya ve Göç 50. Yılında Avusturya'daki Türkler” etkinliğini yanlı, yani objektif olmayan, karakterinden dolayı protesto ediyoruz.

Bu protestomuzu, bir hafta önce, düzenleyen kurum temcilcileri Hasan ER, Can AYGÜL ve M. Cemal ÇOLLAK'a iletmemize karşın bugüne kadar bir yanıt alamadık. Bu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı´nin eksiğini düzeltmek için duyarlı ve istekli davranmadığını göstermektedir.

AKP hükümetinin siyasi istismarı, göçün 50. Yılının Avusturya´da tarafsız ve birleştirici bir kimlikle irdelenmesini engellemektedir. Siyasi yandaşlık ve particilik, tarihi tarafsız analizin önüne konulmaktadır. 
Konferansın panel bölümüne katılımcı olarak çağrılanlar, buradaki belli bir siyasal görüşü temsil eden dernek ve kurumların yöneticilerden oluşmaktadır. Avusturya Cumhuriyeti´nin kuruluşundan beri Viyana Eyalet Hükümetinin politikasını ve göçle ilgili en yoğun ve titiz çalışmaları yapan Avusturya Sosyal Demokrat Partisi´nin kardeş örgütü Cumhuriyet Halk Partisi´nin sosyal demokrat iradesi bu Panelde temsil edilmemektedir.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, etkinliğin hazırlanması sürecinde, Viyana´da kurulu ve çalışmalarını yürüten, Türkiye Cumhuriyeti Paralamentosu´ndaki ikinci siyasi 
büyük güç Cumhuriyet Halk Partisi´nin örgütsel destekçisi CHP Avusturya Birliği´ni bu sürece dahil etmemiştir. Ve CHP Avusturya Birliği´ne mensup, Viyana´da göçle ilgili çalışmalar yapan kurumlardan bir uzman bu Panelde konuşmacı olarak bulunmamaktadir. Sadece etkinliğe davet, güdük bir bakış tarzını yansıtmaktadır.

“Avusturya ve Göç 50. Yılında Avusturya'daki Türkler” etkinliği bilimsellikten uzaktır. Ayrıca, Viyana ve Avusturya´da faaliyet gösteren ve sürekli göçle ilgili araştırmalar yapan yerli kurum, sendika, işçi odaları ve bilim kuruluşları Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen “Avusturya ve Göç | 50. Yılında Avusturya´daki Türkler” etkinliğinde konuşmacı veya rapor sunucu olarak yer almamaktadır. Bu da etkinliğin yanlızca taraflı-yanlı olmasını göstermesinin yanısıra, konferansın bilimsellikten de uzak olduğunun bir ispatıdır.

Göçün Avusturya´daki 50 yıllık tarihi hepimizin tarihidir Eleştirel bakıştan uzak yandaş kurumların oluşturduğu, AKP hükümetinin siyasal propaganda olarak kullanmasına açık bu etkinliği protesto ediyoruz. 
Göçün Avusturya´daki 50 yıllık tarihi hepimizin geçmişi ve sonuçları hepimizin geleceğidir, yanlızca bir kısım örgütlerin değil. Bu anlamda AKP siyasi iredesinin yönetimindeki T.C. Başbakanlığı birleştirmemekte, bölmektedir."