Aşırı sağcı partilerden Avusturya için Gelecek Partisi (BZÖ) baraj altında kalırken, Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ) ülkenin üçüncü büyük partisi olmaya devam ediyor.


Seçimlerin ilk sonuçlarına göre işadamı Franck Stronach’ın liderliğindeki Team Stronach ve liberal Neos da Ulusal Meclis'e (Nationalrat) girmeye hak kazandı.


İçişleri Bakanlığı tarafından verilen ilk sonuçlara göre iktidardaki Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) oy kaybına uğradılar. SPÖ, yüzde 27,1 ile birinci parti olmayı sürdürürken, merkez sağ ÖVP ise yüzde 24,2 ile ikinci parti oldu. SPÖ’nün 2008 seçimlerine oranla yüzde 2,2 oy kaybettiği seçimlerde ÖVP’nin kaybı ise yüzde 1,8 oldu.


AŞIRI SAĞCI BZÖ MECLİS DIŞINA İTİLDİ, FPÖ GÜÇLENDİ


Aşırı sağcı FPÖ ise oylarını yüzde 4 oranında arttırarak yüzde 21,5 oy oranına ulaştı. Bir diğer aşırı sağcı parti BZÖ ise yüzde 3,6 ile yüzde 4 barajını aşamadı. BZÖ, 2008 seçimlerine oranla yüzde 7,1’lik oy kaybına uğradı.

Ulusal Meclis seçimlerinde dördüncü parti ise yine Yeşiller oldu ve yüzde 11,3 oy oranına ulaştı. Ancak Yeşiller, beklenenin aksine sadece yüzde 0,8 oy artışı sağlayabildiler.


YENİ PARTİLER MECLİSE GİRİYOR


İşadamı Frank Stronach’ın Team Stronach adlı partisi ise ilk kez katıldığı seçimlerde yüzde 6,1 oy alarak, Nationalrat’ta beşinci güç oldu. Liberal eğilimli Yeni Avusturya (Neos) ise yüzde 4,6 ile parlamentoya giren son parti oldu.

Seçimlerde Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) yüzde 0,8 ve Korsanlar Partisi (Piraten) yüzde 0,7 oy oranı ile yine meclis dışında kaldılar.


Bu sonuçlara göre iktidarın büyük ortağı SPÖ, 183 sandalyeli Nationalrat’ta 53 sandalye ile temsil edilecek. ÖVP’nin 47 sandalye alacağı beklenirken, her iki partinin koalisyon hükümetini sürdürmesi için yeterli çoğunluğa ulaşılmış olacak. İlk sonuçlara göre FPÖ 42, Yeşiller 21, Team Stronach 11 ve Neos 9 sandalye ile temsil edilecek.


Bu yılki seçimlere katılım da 2008 yılına oranla düşük geçti. Saat 14:00 itibariyle yüzde 41,7 olan seçimlere katılım 2008 yılında aynı saatte yüzde 46,3 civarında idi.


2008 yılında yapılan son seçimlerde mevcut koalisyonun büyük ortağı SPÖ yüzde 29,3, merkez sağ ÖVP ise yüzde 26 oy almışlardı. Aşırı sağcı FPÖ’nün yüzde 17,5 oy aldığı son seçimlerde, bir diğer aşırı sağcı parti BZÖ ise yüzde 10,7 oy oranına ulaşmıştı. Yeşiller ise yüzde 10,4’de kalmıştı.ANF