Erdal Boyoğlu / Viyana

Haber-Yorum

Adaylar tabi ki seçilemeyecek sıralarda aday gösterilmekteler.Göçmenler seçilemeyecek yerde olmalarına rağmen, bu yarışa katılıyorlar.  Burada ciddi bir sosyolojik ve patolojik bir vaka var gibi geliyor bana. İnsanın seçilemeyecek yerde konulmasına rağmen, hala girme ısrarını anlamayamıyorum.


Oysa aday olanlar tam ayrımcı bir politikaya kurban oluyorlar. Çünkü partiler ‘’yerli’’ ve ‘’ yabancıların’’ tam anlamda eşitliğine inanmıyor ve bunu pratikte de göstermektedir. Seçim dönemlerinde aday listelerin sıralamasına bakıldığında bu çok açık görülmektedir.


İşçi Odaları (Arbeiter Kammer ) Nedir? Görevleri ve yetkileri nelerdir?


İşçi odaları (AK) 1918’dan beri Avusturya’da işçi hareketinin yasalarla güvence altına alınmış, kurumlaşmış bir mücadele aracıdır. İçinde ayrıca memur hizmetliler ve ulaşım sektörü çalışanları bölümleri de var. 
İşçi odaları (AK) Avusturya genelinde 400’ün üzerindeki komisyonlarda katılım haklarını kullanmaktadırlar. AK’lar, hükümetin hazırlayacağı yasa tasarılarına görüş bildirme ve parlementoya yasa tasarısı sunma hakları olan bir kurumdur.


İşçi Odaları (AK) Avusturya’nın dışında Alamanya ve Lüksemburg’da vardır. Hitler 1939 yılında Avusturya’yı işgal ettiğinde İşçi Odalarını kapattı. Hitler faşizmi yenilgisi sonucu İşçi odaları kaldığı yerden devam etti.

 

İçşi Odalarına (AK)  seçilen temsilciler, ilgili komiyonlar da çalışarak ülkenin ekonomik ve sosyo-politik sorunların da  kararalara varırlar. Ayrıca sendikalar da belediye-yerel yönetimlerde, parlementoda ve bakanlar kurulunda söz söyleme yetkileri vardır. Bunun dışında İşçi Odaları (AK) iş hukuku dalında emekçilerin haklarını korumasının yanında diğer dallarda da danışmanlık yapmaktadır. AK’nın; çalışmaları ve etkinlikleri mühendisler odası, barolar odası gibi kuruluşlara oranla daha fazladır.


Çeşitli partilere bağlı sendikal franksiyonların aldıkları oy oranında temsilci göndiriyorlar işçi odalarına. 
İşçi Odaları (AK) seçimi göçmenlerin söz söyleme hakkının olduğu bir platformdur.Beş yılda bir yapılan seçimlere bağımsız platformlar da katılmaktadır. İşçi Odaları’nın üç milyon üyesi bulunmaktadır. Viyana İşçi odalarında 180 kişi temsilci olarak görev yapıyor.


İşçi Odaları, işçilerin ekonomik demoktatik mücadelesine destek verir. Emekçilerin siyasal sorunlarını yönlendirir, çeşitli projeler, kanunlar hazırlar ve haklarını savunur. İşçi odaları, iş yerlerini denetleyebiliyorlar. Mahkemeye işçiler için avukat gönderebiliyor. İşçi çıkarmalarına karşı, işçinin yanında duruyor.
İşçi Odalarına partilerin sendikal temsilcileri katılıyor. SPÖ,ÖVP, Die Grüne, FPÖ’nün temsilcileri var. KPÖ ise Sendikal Sol Blok (GLB) listesinde İşçi odaları seçimlerine katılmaktadır. 2009 AK seçimlerine katılım oranı 43.80 % di. İşçi odaları seçimlerine 18 yaşını dolduran işsiz, ve çıraklarda oy kullanabiliyor.


Göçmen dernekleri, Türkiyeli ve Kürdistanlı dernekler AK seçimlerin de hemen hemen yok gibi bir durumdalar. Çok fazla ilgilerini çekmeyen bir seçimdir işçi odaları AK. İşçi odaları seçiminde tüm göçmenlere yönelik bir çıkarılmamaktadır.  İşçi odalarına yönelik bilgi ve bilinç yoktur. Anti faşist-demokrat –ilerici, devrimci insanlara yönelik  programları yoktur.


Sınıf kavgasını ağzından eksik etmeyen dernekler bile bu sorunla ilgilenmemektedir. Katılan derneklerde çok pasif kalmaktadır. Devrimci bir dayanışma olmadığından Türkiyeli milliyetçiler ve dinciler aldıkları oylarla,  işçi odalarında grup kurabiliyorlar. Sol-Sosyalistler burada kendi aralarında bir güç oluşturamamaktadır. Her dernek kendi kabuğunda Türkiye deki sorunlara çözümü burada arıyorlar. Oysa işçi odaları seçimleri, sendika temsilcilikleri gibi sorunlara tepeden bakıyorlar. İlgi ve alakaları yok. Türk milliyetçileri ve dincileri işçi odalarına ayrı ayrı iki liste halinde  girdiler. Grup kuracak kadar temsilci çıkardılar. AK’ya Temsilci göndererek kendilerine alanlar yaratırken, solcular ise kendi tıkanmış dernek sorunlarıyla ilgilenmektedirler.

 

Salzburg da GLB’den İşçi odaları’na Brigitte  Tromberger temsilci olarak seçildi.  Tirol de ise Komintern adayı 90 oy ile kaybetti. 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında yapılan seçimde Voralberg’de Birlikte Bağımsızlar Sendikası’nsan (Unabhangige Gewerkschaft) işçi odaları’na  Sadettin Demir, Can Bozgül ve Sevinç Kapaklı  girdi. 2009 seçimlerinde Komintern kuruldu ve işçi odaları seçimlerine katıldı. Bir temsilcisi var. Avusturyalı sol-sosyalist güçlerle yapılan ittifakla,Türkiyeli sosyalist bir grup tarafından ortaklaşa kuruldu.

 

Viyana işçi odaları seçimleri 11-24 Mart tarihleri arasında oldu. Komintern yönetim kurulu adına açıklamada bulunan Nadir Aykut, Türkiyeli ve Kürdistanlı Derneklerin oluşturduğu Demokratik Güç Birliği,  (Atigf, Didf, Adh, Feykom, Aabf, Wat Nhkd ve Akm'nin Komintern 'e destek verdiklerini açıkladı. Tabi ki bu sadece bildiri ve sözlü destek anlamında olmaktadır, her zaman olduğu gibi. Lafta destek var ama pratikte gereken duyarlılık hiç bir zaman olmuyor malasef.

Yürüyüş ve/ya başka etkinliklerde çok sık görülmektedir. Acaba bir alışkanlık mı? Yoksa siyasal bir kültür mü?  İşte İşçi Odaları seçimlerine ne duyarlı yaklaşıldı ne de önemsendi. Destekleri sadece bildiri altlarına isimden başka bir anlamı ve yükmü olmadı. Seçim sınucu bunu ortaya koymaktadır. Bizimkilerin seçim ve eylem birlikleri duyarlılıkları böyle bir şey olmalı. Kısacası, destekçiler tarafından Komintern yalnız bırakıldı.


 METİN KİMSESİZ'İN BAŞARISI

Mesut Kimsesiz, Liste 4- AUGE/UG listesinde işçi odaları seçimlerine aday oldu. Mesut Kimsesiz, Rheinmetall  MAN ‘da işçi temsilcisi olarak çalışıyor. Seçimlere  ‘’Hak verilmez alınır’’ sloganıyla girdi ve başarılı bir seçim çalışması yaptı. Mesut Kimsesiz, Liste 4’de 8 sırada seçim pusulularında yerini aldı. Mesut Kimsesiz, Man firmasında işten atılmalara karşı işçi temsilcisi olarak açlık grevin de adından çok söz ettirdi.  Avusturya medyası ve Tv lerinde günün konusu oldu. Türkiye’de Tv kanallarında açlık grevi haber olarak verildi.

Göçmenlerin sorunlarını bizler  tarafından kendi sorunlarımızla birlikte, kendi isteklerimizi kendimiz yazmalıyız ve talep etmeliyiz. İşçi odaların da yerli ve yabancıların tam anlamda eşitliğine inanarak ve bunu aktif olarak da savunmalıyız.Dolayısıyla  tüm seçimlere karşı duyarlı olmak çok önemlidir. Seçim haklarımızı çok iyi değerlendirmeliyiz.

 

24 Mart 2014 İşçi Odaları Seçim Sonuçları


Sosyal Demokrat Parti ; ( Sozialdemokratische GewerkschafterInnen (FSG): 146.606 oy aldı. Yüzde 58,87 oy oranıyla, 110 sandalye kazandı. 

Avusturya Halk Partisi (ÖAAB–Christliche Gewerkschafter (ÖAAB-FCG): 25.844 oy aldı. Yüzde 10,38 oy oranıyla, 19 sandalye kazandı. 

FPÖ,Freiheitliche Arbeitnehmer (FA): 22.608 oy aldı. 9,08 Prozent. 17 sandalye kazandı.. 

Bağımsız Sendikal Hareket; Alternative und Grüne GewerkschafterInnen/Unabhängige GewerkschafterInnen (AUGE/UG): 19.426  oy aldı. Yüzde 7,80 oy oranıyla 14 sandalye kazandı. 78li arkadaşımız Mesut Kimsesiz, secim çalışmalarını çocukları ile birlikte sokak afişleri yaparak başarısını gösterdi.Mesut arkadaşımıza başarılar diliyorum.


GRÜNE ARBEITNEHMER (GA): 11.627 oy aldı. 4,67 % oranındaki oyla 8 sandalye aldı

Liste Perspektive (Milli Görüşcüler) – Mag. Ümit Vural (LP): 5.913 oy aldı. 2,37 % oranıyla 1 sandalye kazandı.

Bündnis Mosaik (Türk milliyetçileri): 1.145 oy aldı. 0,46 % oranıyla Meclise giremedi.

Gewerkschaftlicher Linksblock (Avusturyalı Komünistler (GLB): 3.690 oy aldı. 1,48 % oy oranıyla. 2 sandalye kazandı

TÜRK-IS (Avusturyalı Türk işçileri: 2.639 oy aldı.  1,06 % oy oranıyla 1 sandalye kazandı. 

Kommunistische Gewerkschaftsinitiative – International (KOMintern): 2.376 oy aldı. 0,95 % oranla. 1 sandalye kazandı.

BDFA – Bunte Demokratie Für Alle (BDFA): 1.991 oy aldı. yüzde 0,80 oy oranıyla 1 sandalye kazandı. 

ARGE Arbeitsgemeinschaft unabhängiger ArbeitnehmerInnen (ARGE): 5.177 oy aldı. Yüzde 2,08 oranla,  3 koltuk kazandı

 24 Mart akşamı açıklanan ve sandıklardan çıkan ilk sonuçlar.
Kesin sonuçlar ise 28 Mart günü  açıklanacak.