Viyana’dan aday gösterilen  isimlerden Kemal Yıldız,  Şafak Akçay, Aziz Gülüm, Mustafa Yenici, Ekrem Resul Gönültaş, Öztürk Şenay, Aslan Ergen, SPÖ’nün  milletvekili adayları. 


ÖVP’den  Türkiye kökenli Şirvan Ekici, Hasan Vural,  Mustafa İşcel, ÖVP ve SPÖ  Avusturya vatandaşı olan  Türkiye kökenlilerin oylarını hedefliyor.  Yabancı düşmanı parti olarak bilinen FPÖ’den Türk kökenli aday yok. Avusturya Komünist Parti’sinde (KPÖ) Salzburg’da  Türkiyeli  iki aday  Resul Şen 3 sırada Süleymen Vurgun 6 sırada aday oldu.


Anketlere göre;, 5 parti seçim  barajını aşacak.

Avusturya’da Meclise girecek milletvekili sayısı 183.  Seçmen sayısı ise 6.4 milyon. Yapılan anketlerde  KPÖ ve BZÖ’nün %4’lük  seçim barajını aşamayacakları ortaya çıkıyor. SPÖ, ÖVP, FPÖ, Yeşiller ve Team Frank Stronach seçim barajını aşacaklar. Birinci sırada SPÖ var. ÖVP İkinci FPÖ Üçüncü görünüyor. Yeşiller oylarını artıracak. Stronach ise ÖVP ve FPÖ’nün oylarını biraz da olsa kendisine çekecek.

Vatandaş Olamayanlar Yine Oy kullanamayacak.

Avusturya vatandaşlığına geçen Türkiye kökenlilerin sayısı yaklaşık 120 bin kişi. Seçmen yaşının 16 olması ve Türkiye kökenlilerin de genç nüfusa sahip olması oy potansiyelimizi 90 Bin civarında hesaplamamızı gerektiriyor. Ama büyük çoğunluk yaklaşık 275 Bin Türk vatandaşı bu seçimlerde de oy kullanamayacaklar.


Avusturya’da faliyet gösteren SOS Mitmensch Pasoport önemsiz (Pass Egal)  ”Bu da benim seçimim” sloganıyla  alternatif seçim sandıkları kurdu.24.9. 2013. Saat 15.00′de başlayan oy verme işlemlerine ilgi çoktu.. Avusturya pasoportu olmayanlar oy  vermek için kuyruğa girdiler. Göstermelik seçim sandıkları, 28 Eylül Cumartesi gününe kadar devam edecek.  Avusturya‘da  oy verme hakkı olan Türkiyeli seçmenlerin geçen genel seçimde  seçime katılım oranı  % 20 civarında. Burada seçimi boykot değil, ilgisizlik söz konusu olduğu düşünülüyor.


Vatandaş Türkiye Kökenli Adaylardan Memnun

Ulusal Meclise girebilmek için ÖVP ( Halk Partisi)nden aday olan Mustafa İşçel 15 Yıldır siyasetin içinde olduğunu ve bu tecrübelerini mecliste göçmenlerin hakkını aramaya yoğunlaştırcağını söyledi. İşçel “ Göçmen çocuklarının gençlik merkezlerindeki sorunları, kreş, eğitim, trafik ve gelir adaleti konularında çalışmalar yapacağını söyledi.


Avusturya Siyasi hayatına müdahil olmak için Türkiye kökenli milletvekili adaylarının çok olması vatandaşı da memnun etti. Vatandaşlarımıszın seçimlerle ilgili görüşleri şöyle:

Şener Öztürk:” Vatandaşlarımızın mutlaka seçime gidip oy kullanmalarını istiyorum. Adaylarımız kazansın, mecliste sesimiz olsun istiyorum.”

Yusuf Oktar:” Türkiye kökenli politikacıların  meclise girme çabalarını olumlu karşılıyorum ve hepsine başarılar diliyorum.”

Murat Akpınar: “ Türkiye kökenli adaylar ayrı ayrı değilde birlikte tek çatı altında seçime girselerdi daha güçlü olurduk.”

Feyzullah Andak: “ Avusturya’da yaşayan göçmenlere en güzel hizmeti verebilecek adayları tespit edip onları destekleyeceğiz.”

Yunus Erbek:”Meclise girecek olan adaylarımızın örf ve adetlerini unutmamamız için çalışmalar yapmalarını bekliyorum.”

Hayrettin Sarıkaya:”Adaylarımızın seçimlerden sonra da bizi ziyaret etmelerini bekliyoruz. İşsizlik, Almanca kursları ve eğitim konularında daha çok çaba sarfetmelerini bekliyorum.”