Avusturya’da koalisyon ortağı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache’nin 2017 seçimlerinden önce zengin bir Rus kadınla yaptığı görüşmenin yer aldığı görüntü kayıtları paylaşılmış, Strache’nin bu görüntülerde seçim öncesi partisine yardım yapılması durumunda bazı devlet ihalelerinin Rusya’ya verilebileceği yönünde ifadeler kullandığı iddia edilmişti.

Avusturya’yı derinden sarsan video görüntülerinden sonra ırkçı parti 23- 26 Mayıs Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi karıştı ve Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache istifa etti, ülkede erken seçim kararı alındı.

İBİZA'DA RUS OLİGARKLARA AİT VİLLADA KOKAİN ÇEKİP RED BULL İÇİYORUM

38 yaşındaki Alman komedyen Jan Böhmermann’ın bu görüntülerden çok önceden haberdar olduğu ortaya çıktı. Avusturya'da ödül törenine davet edilen ve bu daveti kabul etmeyen Böhmermann, niçin kabul etmediğini de yayınladığı bir video mesajıyla duyurmuştu. Böhmermann video mesajında “Maalesef gelemiyorum. Çünkü Ibiza’da Rus oligarklara ait villada kokain çekip Red Bull içiyorum' açıklaması yaptı. 

Görüntülerin ortaya çıkasından bir gün önce de yayınlanan programında “Yarın Avusturya yanabilir” demişti. Alman komedyanın videodan ve görüntülerden çok önceden haberdar olduğunu menajeri açıkladı.

KOMEDYEN BÖHMERMANN KİMDİR?

Hatırlanacağı üzere  Alman komedyen Jan Böhmermann, Erdoğan’ı hedef alan bir şiir ile kamuoyunda geniş olarak tanınmıştı. Böhmermann sövgü içerikli şiiri geçen yıl mart ayı sonunda Alman kamu televizyonu ZDF’de yayınlanan “Neo Magazin Royale” adlı programında okumuştu. Şiirle ilgili olarak Böhmermann hakkında "yabancı devlet adamına hakaret" suçlamasıyla soruşturma açılmıştı. Erdoğan şiirle ilgili rahatsızlığını Berlin'e iletmiş ve bunun üzerine Alman hükümeti, savcılığa soruşturma başlatılması yetkisi vermişti. Şiirin hakaret kapsamına giren bir kısmı mahkemece yasaklanmıştı.