Daha önce ismini bile duymamış olabilirsiniz ama Avrupa’da yönetim şekli sosyalizm olan bir ülke var. Ülkenin ihraç ettiği tek şey konyak ve viski. 

Her ne kadar Moldova içinde özerk bir bölge olsa da, her ne kadar sadece Abhazya, Güney Osetya ve Dağlık Karabağ tarafından tanınsa da yakınındaki ülkelerden çok daha farklı, hatta sıradışı.

Resmi olarak hiçbir ülkenin tanımadığı Transdinyester bugünlerde adından futbol takımı Sheriff Tiraspol ile sık sık söz ettiriyor. Sheriff Tiraspol, 13 kez Avrupa şampiyonu olan ve kendisinden piyasa değeri olarak 60 kat daha büyük Real Madrid’i yenerek tüm gözleri üzerinde topladı.

2 Eylül'de tek taraflı ilan ettiği bağımsızlığının 31. yıl dönümünü kutlayan Transdinyester’in ekonomisi, küçük tarım işletmeleri dışında neredeyse tamamen Sheriff ailesinin kontrolünde. Sheriff Tiraspol futbol takımı da bu aileye ait. Moldova ligindeki diğer takımlar, ülkelerinin tanımadığı bu bölgeye pasaport kontrolünden geçerek geliyorlar.

Tek taraflı bağımsızlık

Sovyetler Birliği'nin dağılma süreci ile birlikte Moldova'ya katılmayarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester, hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmıyor. Yapılan oylama ile sosyalizm ile yönetilmesine karar verilen Transdinyester'in kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi bulunuyor. Yaklaşık 500 bin nüfusu bulunan Transdinyester resmi olarak tanınmadığı için Rus pasaportu kullanıyor.

Herkes 35 yaşına kadar gerilla birliklerinin doğal kuvveti kabul ediliyor. Sosyalizmi yıkma girişiminde bulunanlarsa diğer sosyalist ülkelerdeki uygulamalardan farklı olarak vatandaşlıktan çıkarılarak sınırdışı ediliyor. 

Ülke, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan etmemiş ve yönetim şekli olarak sosyalizmden vazgeçmemiş. O zamanki anlaşmalarla Moldova topraklarında kalmış kalmasına ama her yerde ülke bayrağıyla birlikte Rus bayrağını görmek mümkün.

Başkent Tiraspol’ün ana caddelerinde Karl Marx, Lenin, Rosa Lüksemburg, Karl Liebknecht'in resimleri dikkat çekiyor. Sosyalizm mirası geniş bulvarlar, güzel kafeler, restoranlar ve propaganda afişleri sizi şehrin her yerinde karşılayabiliyor. Parlamentonun önünde ve önemli devlet binalarında Lenin’in heykeli bulunuyor. Otobüslerin kapıları da dahil olmak üzere her yerde orak çekiç görmeniz mümkün, çünkü aynı zamanda devlet armasında yer alıyor.

Hollanda'dan Türkiye'ye AİHM kararları yaptırımı Hollanda'dan Türkiye'ye AİHM kararları yaptırımı

Girmek çok zor

Transdinyester'e girişlerde ziyaretçilere kalabileceği süreyi gösteren fişler veriliyor. Ziyaretçiler saatlik kalacaksa dahi belirtilen süreyi geçmeden Transdinyester'den ayrılması gerekiyor.