Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın idam cezasının geri getirilebileceği açıklamasına yönelik Avrupa’dan gelen tepkiler sertleşiyor. Önceki gün Avrupa Birliği Komisyonu’nun açıklamasının ardından dün de Avrupa Parlamentosu’ndan sert açıklamalar geldi.

Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarını ‘esas’ aldıkları açıklaması yaptı.

En ağır eleştiri ise Avrupa Parlamen-tosu’nun en büyük ikinci grubu Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı Başkanı Hannes Swoboda’dan geldi. Erdoğan’ın idam açıklamalarını ‘skandal ve provokatif’ olarak nitelendiren Swoboda, Başbakan’ın ülkesini hangi yöne götürmek istediği konusunda kafasını netleştirmesi gerektiğini kaydetti. Sosyal Demokrat Parti basın bürosuna konuşan Swoboda, “Türkiye, üyelik sürecinde belli taahhütlerin altına girmiştir. Bunlara insan haklarına riayet etmek ve Avrupa’nın değerlerine doğru yönelmek de dahildir.” dedi. Sosyalist lider Swoboda, “Erdoğan bu değerlerden uzaklaşacaksa, AB üyelik sürecinin sona ermesine katlanmalıdır.” uyarısı yaptı. Başbakan’ın açıklamalarını “AB ve Türkiye arasındaki işbirliği zemininin ciddi şekilde sarsılmasına katkı yapıyor.” şeklinde değerlendiren Swoboda, “Erdoğan, ilişkilerin kötüleşmesinin ülkesinin zararına olup olmadığını iyi düşünmelidir.” dedi.

AB, İDAMIN GERİ GELMESİNİ KABUL ETMEZ

Bugün Türkiye’yi ziyaret edecek olan AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten de AB’nin üye, aday ya da potansiyel aday ülkelerin hiçbirinde idam cezasının geri getirilmesini kabul etmeyeceğini söyledi. Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) imzacısı olarak milletlerarası taahhütlerine bağlı kalmasını beklediklerini kaydeden Oomen-Ruijten, idam cezasının bizzat Başbakan Erdoğan tarafından kaldırıldığını hatırlattı. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjon Jagland ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun tartışmanın Norveç’te 77 kişiyi katleden Anders Breivik ile ilgili olduğu açıklamasını esas aldıklarını kaydetti. Zaman’a konuşan Jagland’ın sözcüsü Daniel Holtgen, Türkiye’nin idamı yasaklayan AİHS’ye taraf olduğunu hatırlattı. “Türkiye’nin idamla ilgili duruşunu değiştirdiğine inanmamız için bir sebebimiz yok.” diyen Holtgen, Davutoğlu’nun konuya ilişkin açıklamasını esas aldıklarını vurguladı.