Lüksemburg'da bulunan Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği hüküm Yunanistan gibi kendileri için güvenli olmayan Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya'ya gelen ve bu nedenle sınır dışı edilemeyen mültecilerin durumunu esaslı olarak iyileştiriyor. Karara göre gidilen ülkenin yetkili makamları iltica başvurularını inceleyecek bir başka ülke bulamamaları halinde bu başvuruları bundan sonra kendileri incelemek zorunda olacak.


Yunanistan üzerinden Almanya'ya yasadışı yollardan giriş yapan bir İran vatandaşının durumu karara kaynaklık etti. Hessen eyaletinde iltica başvurusunda bulunan İranlının müracaatı, yasalara göre ilk giriş yaptığı ülke olan Yunanistan'ın sorumluluk alanına girdiği gerekçesiyle önce kabul edilmedi. Yunanistan'da iltica süreçlerinde bulunan eksiklikler nedeniyle temel haklarının zedelenmesi ve hatta oradan ülkesine gönderilmesi ihtimaline rağmen, sığınmacı bu ülkeye gönderildi.


İranlının daha sonra dava açması üzerine Hessen İdare Mahkemesi, Yunanistan'daki koşulları göz önünde bulundurarak şahsa mülteci statüsü tanınmasına ve iltica başvurusunun incelenmesine hükmetti. Ancak mevcut hukuksal belirsizliği göz önünde tutarak davayı Avrupa Adalet Divanı'na gönderdi.


Lüksemburg'daki yargıçlar idare mahkemelerinin bu tip durumları kendi başlarına inceleyebileceklerini ama böyle bir yükümlülüklerinin olmadığına hükmetti. Kararda idare mahkemelerinin durumu incelemek istememeleri halinde “sorumluluk taşıyan bir başka AB ülkesi" tespit etmekle yükümlü oldukları belirtildi. Tespit süreçlerinin uzaması halinde ilgili ülkenin iltica başvurusunu kendisi incelemek zorunda olduğu kaydedildi.