Haber Merkezi

1 Kasım Dünya Kobane Günü (bugün) aralarında Almanya, Fransa, Avusturya, İsveç, Hollanda, Norveç, İsviçre, Afganistan, Hindistan ve Arjantin'in de bulunuğu 25 ülkede ve yüzden fazla şehirde gösteriler yapıldı.



Avrupa'nın birçok şehrinde sendika, parti ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen eylemlere Kürtlerin yanında, Alman, Fransız, Türkiyeli, Arap, Süryani, Ermeni, Ezidi, İranlı ve değişik uluslardan kadınlar, çocuklar ile erkek göstericiler katıldılar. Hamburg, Berlin, Hannover, Düsseldorf, Köln, Freiburg, Oslo, Lyon, Bordo, Linz ve Graz'da yapılan yürüyüşlerde kadın ve çocuklar kortejin en önünde yürüdüler.



Kobani ve Rojava ile dayanışalım sloganlarının sık sık atıldığı gösterilerde, "Dünya, Kürdistan devletinin kurulmasına evet de"  dövizlerinin taşınması dikkat çekti.
PKK YASAĞI KALKIYOR MU SORUSU



Almanya'daki gösterilerde polisin geçmiş eylemlere kıyasla "PKK yasağı kalksın" pankartı taşıyan kitleye karşı mesafeli ve sakin duruşunun yanında, en yetkili polis şeflerinin gösterileri yakından izlemeleri, önümüzdeki süreçte PKK yasağının kaldırılması için bir işaret mi? sorusunu gündeme getirdi. Hatırlanacağı üzere iki gün önce Almanya'nın en çok okunan 1 milyondan fazla tirajlı günlük yayınlanan Bild gazetesinde, Franz Josef Wagner adlı yazarın,
"Saygıdeğer Kürtler. Sizler kimsiniz ey yiğitler" içerikli Kürtler’e övgü dolu bir mektubu yayınlanmıştı. 



EYALET PARLAMENTOSUNDA GRUBU OLAN PARTİ MİLLETVEKiLLERİ DE KATILDI


Almanya'daki Kobani ile dayanışma gösterilerine parlamentoda grubu olan siyasi partilerden hükümetteki koalisyon ortağı sosyal demokrat parti (SPD), Yeşiller, Sol Parti yetkili ve milletvekillerinin yanında, MLPD, DKP, Antifa, ATIK, DIDF, ADHK, MLKP, Gençlik Muhalefeti, Ezidiler ve Alevi dernekleri de kitlesel olarak düzenlenen yürüyüşlere destek verdi. 


KOBANİ İLE DAYANIŞMAK İÇİN ONBİNLER BİRAYA GELDİ

Düsseldorf-  Yürüyüş tren garı önünde  saat 14.30’da başladı.
Çevre illerden gelen katılımcılar ellerinde, Kobane ile dayanışmayı içeren sloganların bulunduğu pankart ve dövizler taşıdı. Sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen yaklaşık 7 bin kişi DGB merkez binası önüne kadar yürüdü.



Kürtçe, Almanca ve Türkçe sloganların atıldığı yürüyüşe, Kobane ile dayanışma amaçlı gelen Alman ve Afrikalı kurum ve kuruluşlar da katıldı. Türkiyeli bir çok siyasi örgüt ve
Parti kendi pankartları altında yürüdü. Gösteri sırasında taşınan PYD bayrak ve flamalarının azlığı dikkat çekti.


Havanın güzel olması nedeniyle de çocukların da yer aldığı yürüyüş, DGB binası önünde yapılan konuşmalarla, olaysız bir şekilde dağıldı. Bitiş anında bir çok kitle kurum ve kuruluşu temsilen, Kürtçe, Almanca ve Türkçe konuşmalar yapıldı.



Hamburg-  Merkez Tren İstasyonu önünde saat 15: 00 de başlayan ve yaklaşık 3.000 kişinin katıldığı gösteri, çoşkulu bir atmosferde başladı. "Kobane için Hamburg inisiyatifi"nin düzenlediği yürüyüşte yapılan Almanca ve Türkçe konuşmalarda Türkiye'nin IŞİD'e verdiği destek son bulsun, Kobane'ye acil koridor açılsın taleplerine yer verildi. Rojbin Kadın Meclisi ve Hamburg Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin yanında, DIDF, MLPD, Sol Parti, Antifa ve Gençlik Muhalefeti kortejlerinde "Diren Kobane", Kürdistan'daki devrimi destekle", Hamburg, Rojava için", " ABD ve IŞİD terörüne son", Rojava'daki devrim, bir kadın devrimidir" " Kobane'ye koridor açılsın", Ortadoğu'ya silah ihracına son verilsin", pankartları altında şehrin en işlek yeri Mönckeberg sokağında ara mitinglerle devam etti.



Yürüyüş kortejinin en önündeki çocuklar ve kadın kortejinin çoşkulu sloganlarına kitlenin eşlik etmesi, çevreden geçenlerin dikkatini çekti. Olaysız geçen yürüyüş Türk konsolosluğu önünde son buldu. 

İŞTE BİLD GAZETESİNİN YAZARINDAN KÜRTLERE MEKTUP

Saygıdeğer Kürdler, Dünya kafa kesen siyah bayraklılara olan savaşınıza karşı donup kalmış durumda. Sizler kimsiniz ey yiğitler?  Sizler, en acı dolu türkülerin milletisiniz, türkülerinizin konusu hep, yitik aşk ve yitik ülkedir. Bunlardan birinde şöyle deniyor: Tüm ülkeler “saklambaç” oyununu oynuyor. Hangi ülke asla görülmüyor? Kürdistan. Siz ülkesiz bir milletsiniz. Diliniz, kıyafteleriniz yasaklandı. Halkınız Türkiye’de yaşıyordu, Irak’ta, İran’da, Suriye’de. Ayaklar altına alınıdınız. Kabul edilmediniz. Kimsesizdiniz. Hep savaşmaya mahkumdunuz. Çoğunuz terörist oldunuz. Bilemiyorum, belki de dünün teröristleri bugün Kobanê’de savaşan tek savaşçılardır. Korkusuz adamlar, hep savaşan adamlar. Savaşçılardan biri, “Son mermimi kendime saklayacağım” dedi. Başımın kesilmesine müsade etmeyeceğim. Ne yiğitlik. İnsanın tüyleri diken diken oluyor. Saygılarımla. F.J. Wagner”