Saat 20.00'de oy verme işlemi sona ererken Fransız seçmenin yüzde 57 sandık başına gitmedi. Katılımın oldukça düşük olduğu seçimin galibi sağ partiler oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Marine Le Pen'in lideri olduğu aşırı sağcı ve ırkçı "Front National" (Milli Cephe) oyların yüzde 26'sını alarak birinci parti oldu. 

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) oyların yüzde 21'ni alarak ikinci parti oldu. İktidardaki Sosyalist Parti ise yüzde seçimlerden 15 oy alarak üçüncü parti oldu.

Fransa'da ilk defa Zafer Girişit ile bir Türkiye kökenli adayın da katıldığı Avrupa Yeşiller Partisi, seçimlerde yüzde 9 oy alarak Avrupa Parlamentosu'na 5 yada 6 milletvekili gönderebilecek.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Aşırı sağcı ırkçı Front National Partisi 25, UMP 23, iktidardaki Sosyalist Parti 13, UDI Partisi 8, Avrupa Yeşiller Partisi 6 milletvekili çıkartıyor.

İLK SONUÇLAR

Kesin olmayan sonuçlara göre 751 üyeli parlamentoda Avrupa Halk Partisi oyların yüzde 28,3'ünü alarak 212 sandalye kazandı. Bununla birlikte sonuç, grubun 60 sandalye kaybettiğini gösteriyor.

Sosyalistler yüzde 24,7 oyla 186, Liberaller yüzde 9,32 ile 70, Yeşiller de yüzde 7,32 oyla 55 sandalye kazandı.

Avrupa Birliği karşıtı Özgürlük ve Demokrasi grubunun sandalye sayısını koruması bekleniyor.

Ancak hiçbir grubun üyesi olmayan Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin sayısının artması bekleniyor. Bunun da Avrupa Birliği'ne şüpheyle bakan bloğun gücünü artıracağı belirtiliyor.

Aşırı sol ise Yunanistan'daki Siriza partisinin sayesinde 12 sandalye kazanarak seçimlerde oy oranını artırdı. Siriza oyların yüzde 26'sını alarak tüm partileri geride bıraktı. Aşırı sağcı Altın Şafak, yüzde 9 ile Avrupa Parlamentosu'na 3 temsilci gönderiyor.

Hile iddiası

Fransa'da Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen "Seçimlerde açık bir şekilde öndeyiz" dedi.

Daha sonra yapılan açıklamada Ulusal Cephe, hükümeti seçimlere büyük oranda hile karıştırmakla suçladı. Açıklamada Başbakan Valls'in, seçimleri Ulusal Cephe'nin kazanmasını engellemek için "en iğrenç yöntemlere başvurduğu" öne sürüldü.

Parti, bir çok oy kullanma merkezinde seçmenlere yanlış pusulaların ya da Ulusal Cephe'nin yer almadığı pusulaların verildiği iddia etti.