Sosyalistler, Liberaller, Yeşiller, Hristiyan Demokratlar ve Muhafazakarların ortak hazırladığı ve bugün oyçokluğuyla kabul edilen tasarıda şehir ve bölgesel kalkınma planlarında halka danışılması çağrısı yapıldı.

 

Kabul edilen tasarıda ekonomik kalkınmanın sosyal, çevresel, kültürel ve tarihi faktörlerle dengelenmesi ve tüm projelerde çevresel değerlendirme analizlerinin yapılması istendi.

 

Kararda olaylarda polisin aşırı güç kullanmasından endişe duyulduğu belirtilerek Başbakan Erdoğan'ın birleştirici ve uzlaşmacı yaklaşması gerektiği belirtildi.

 

Kabul edilen tasarıda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın olumlu yaklaşımlarının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

 

Kararda Türkiye'ye demokratik kurumlar, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve temel özgürlüklerinin güçlendirilmesi çağrısı yapılırken; polis ve yargı mensuplarının bireysel hak ve özgürlüklerin önceliği, işkence ve kötü muameleyle mücadelede uluslararası standartlar konusunda sürekli eğitime tabi tutulmaları gerektiği belirtildi.

 

İfade özgürlüğünün önemine değinilen kararda Türkiye'de basın özgürlüğünün sağlanması gerektiği belirtilirken ve medyanın artan oranda otosansüre yöneldiği vurgulanarak Türk hükümetine yeni bir medya yasası hazırlaması çağrısında bulunuldu.