Brexit, terör ve sığınmacı krizinin ardından bazı şeylerin iyiye gittiğini, bazı noktalarda ise bunun gerçekleşmediğini belirtip şöyle konuştu ‘‘Bir araya gelemediğimiz birçok alan var. Çok sıklıkla ulusal çıkarlar daha önce geliyor.’’ dedi.

Konuşmasında katı AB bütçe kurallarının hafifletilmesi gereğinin altını çizerek ‘‘Büyümenin engellenmemesi için AB’nin bütçe kurallarında akılcı esneklik göstermek zorunluluğu’’na vurgu yaptı.

Britanya’nın Brexit kararını saygı ile karşıladığını, Britanya ile birlikten ayrılma konusunda görüşmelerin derhal başlaması gerektiğini söyleyen Juncker, Britanya’nın her istediğini almasının olanaklı olmadığını belirtip uyarıda bulundu.

Juncker AB’nin Kanada ile önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek serbest ticaret anlaşmasının da şimdiye kadar yapılmış en iyi ve en gelişkin anlaşma olduğunu belirtti.

Avrupa Parlamentosu açılış konuşmasında son yıllarda yaşanan sığınmacı krizine de değinen Juncker ‘‘Sayılardan değil, insanlardan konuşuyoruz. Gerçekten insanların tren istasyonlarında soğuk çadırlarda yaşadığını görmek istiyor muyuz?’’ diyerek başta Yunanistan ve İtalya’daki sığınmacıların hızlı bir şekilde üye ülkelere dağıtılması konusunda komisyon önerisinin etrafında birleşilmesi çağrısında bulundu.