Bu yardım çerçevesinde Yunanistan'a 473 milyon euro, İtalya'ya da 560 milyon euro verileceği, bu yardımın 6 yıl sonra faizsiz olarak geri alınacağı belirtildi.

Bu açıklamayı yapan Avrupa Birliği Yardım Komisyonu Basın Sözcüsü Bertauds Natasha, bu tip bir yardımın daha önce oe İngiltere'ye de yapıldığını anımsattı.

Natasha, bu yardımların göçmenlere harcanması için uyarıda bulunarak bu yardımın göçmenler dışında her hangi bir yerde kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi ve yardımın kısa süre içinde Yunanistan ve İtalya ya gönderileceği de belirtildi.

Çipras uyarmıştı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras yaptığı açıklamada, artan göçmen sorunuyla ilgili Avrupa dayanışmasının gerçek mi, yoksa lafta mı kalacağını, kredi görüşmelerinde göreceklerini söyledi ve "Avrupa yardım edecek mi, yoksa herkes kendi sınırlarını mı koruyacak, göreceğiz" diye uyardı.

Çipras, Yunanistan’ın son yıllarda yoğun bir göç akımına maruz kaldığını ve bu nedenle kriz içinde bir kriz yaşadığını vurguladı ve "Ülkeye gelen göçmen sayısı Yunanistan'ın imkânlarını aşıyor. Yunanistan Avrupa'nın sınırıdır. Avrupa'nın yardımı olmadan bu konuyla başa çıkması çok zor. Onları insanca koşullar altında ağırlamak istiyoruz ve kendi imkânlarımızla elimizden geleni yapıyoruz, ancak acilen Avrupa’nın bize yardım etmesi gerekecek" dedi.

Göçmenlerin büyük bir bölümünün Türkiye’den geldiğini hatırlatan Çipras “Türkiye ile anlaşma yapılmalı; 2 milyona yakın göçmen bize oradan geliyor. Aynı konunun Suriye ve Libya gibi ülkelerle de görüşülmesi gerek" dedi ve ekledi:

“Avrupa'da göçmen sorunuyla ilgili dayanışmanın gerçek mi, yoksa sadece lafta mı kalacağı, o kadar ağır koşullarda verilen krediyle mi sınırlı olacağı belli olacak. Avrupa yardım edecek mi, yoksa herkes kendi sınırlarını mı koruyacak, göreceğiz."