Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Pazartesi günü 26 AB dışişleri bakanıyla gerçekleştirdiği sanal toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Bugün Türkiye'ye yaptırım uygulamaya karar vermedik, çünkü olumlu gelişmeler olduğunu görüyoruz" dedi

Deutschlandfunk’te yer alan habere göre Heiko Maas, "Doğu Akdeniz'deki tartışmalı bölgelerde artık Türk gemisi yok; Türkiye ile Yunanistan arasında bu akşam İstanbul'da istikşafi görüşmeler başladı. Bunlar uzun zamandır beklediğimiz olumlu sinyallerdi ve artık yaptırımlar ile ilişkilerin gerilmemesi gerekiyor" dedi.

İtalya ve İspanya gibi bazı Avrupa ülkeleri, ekonomik ve siyasi sonuçlardan endişe duyarak Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına karşı çıktı. 

İsmini vermeyen bir AB yetkilisi demecinde, "Bireylerin veya oluşumların isimlerini belirleme hazırlıkları devam ediyor, ancak konsey devam eden görüşmeleri dikkate alarak bunu şimdilik yapmak istemiyor. En kötü senaryo gerçekleşirse, Avrupa Konseyi sonraki adımları hazırlayacak ve hızlı hareket edebilecek" dedi.

AB yetkilisi ayrıca, "Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell'in Avrupa Konseyi'ne Türkiye hakkında bir rapor sunacağı Mart ayına kadar pozitif ivmeyi sürdürmek önemlidir" dedi.