Adeta bir Türk köyünün inşaa edildiği festival alanında açılış dolayısıyla Türkiye’den gelen mehter takımı, kılıç- kalkan ekibi, hacivat ile karagöz ve yağlı güreş pehlivanları ilgiyle izlenen gösteriler yaptı. Londra’da faaliyet gösteren Anadolu Toplum Derneği’nin bu yıl 6'ncısınıı düzenlediği 'Anadolu Kültür Festivali (Anatolia Cultural Fete) 23 Haziran Cumartesi günü Londra’nın Hackney ilçesindeki Clissold Parkı’nda başladı. Festivalin açılışına Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, Kültür ve Turizm Müşaviri Tolga Tüylüoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, İngiltere Türk Diyanet Vakfı Başkanı Prof. Seyfettin Erşahin, Avrupa Parlamentosu milletvekili Sarah Ludford, Hackney Belediyesi sözcüsü Jessica Webb ve Lord Sheikh’i yanısıra çok sayıda belediye meclis üyesi ve çok sayıda kişi katıldı. Festivalin açılış konuşmasını yapan festival komitesi başkanı Akif Çulhaoğlu bu yıl 6’ncısını düzenledikleri festivalle yabancı bir ülkede Türk kültürünü yaşayamayanlara hatırlatmayı, hem de Türk olmayanlara Türk kültürünü tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, festivale katılan konuklara katılımları için teşekkür etti.

Başkonsolos Ahmet Demirok ise, Türkiye’de doğup yabancı bir ülkeye gelenlerin kendi kültürlerini yerinde görme fırsatı yakalamalarına rağmen yabancı bir ülkede doğup büyüyen gençlerimizin böyle bir şansı olmadıklarını bu tür festivallerin onlara gelenek ve göreneklerini öğrenme şansı verdiğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu milletvekili Sarah Ludford ise Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinin önemini anlatırken, Türkler'e uygulanacak vize kolaylığının yakın zamanda sağlanmasını umduğunu söyledi.

HELLİM PEYNIRI AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA

Ludford ayrıca Kuzey Kıbrıs’ın geleneksel lezzeti olan hellim peynirinin Rum kesimi tarafından 'Hallumi' adıyla isim hakkının alınarak ticari bir mal olarak tescillenmesi için Avrupa Parlamentosu’na başvurulduğunu söyledi. Hellim peynirinin Kuzey Kıbrıs tarafında da var olduğunun farkında olduklarını vurgulayan Ludford, bu noktada her iki taraf için de eşit muamelenin yapılması için elinden geleni yapacaklarını vurguladı.

KAPALI ÇARŞI LONDRA’YA KURULDU

Konuşmalardan sonra festival için Bursa’nın Yenişehir ilçesinden gelen Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan Ekibi beğeniyle izlenen gösteriler sundu. Şakalarıyla çocukları eğlendiren Hacıvat,Karagöz ve Nasrettin Hoca da festivalin temasına uygun bir gösteri hazırladı.

Toplam 41 çadırın yer aldığı festival alanına bu yıl ilk olarak kapalı çarşının da kuruldu. Festivalde, Bursa’dan gelen el sanatları örnekleri,Konya’nın Selçuklu ilçesinden gelen fotoğraf sergisi, ebru sanatları ve kaligrafi gibi çok sayıda Türk el sanatları ve sanat ürünü de sergileniyor. THY ve TRT’nin sponsorluğunda gerçekleşen festival, 1 Temmuz’da sona erecek.



GY(AÖ/İD)