Almanya’da muhalefet partilerinin karşı çıkması üzerine imzalanamayan anlaşma sonunda kabul edildi. Bu anlaşma ile özellikle Almanya’nın yakındığı İsviçre’ye vergi kaçakçılığının, para aklama ve bu alandaki diğer benzeri usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedeflendi.

Almanya’dan para kaçıranlara ilişkin banka hesaplarını içeren CD’yi 2.5 milyon ödeyerek satın alan 3 Alman vergi denetçisini tutuklama emri verilmesi üzerine iki ülke arasında ortaya çıkan kriz çıktı. İsviçre Alman 3 denetçi hakkında çıkartılan tutuklama emrinin uluslararası alanda geçerli olmadığını bu kişilerin İsviçre’ye girmesi durumunda tutuklanabileceği kaydedildi.


Başbakan Angela Merkel Hükümeti, krizin bir an önce aşılabilmesi için bu ülkeyle bir Vergi Anlaşması imzalamak istediğini bildirdi. Muhalefet partileri anlaşmanın Almanya’da vergisini dürüst bir şekilde ödeyenlerin çıkarına olduğunu savunarak imzalanmaması amacıyla tepkilerini ortaya koydu. Buna karşılık imzalanan offshore anlaşması ile vergi kaçıranlar için yasal bir zemin oluşturulacağını Alman denetçilerin İsviçre’de, İsviçre’li denetçilerin de Almanya’da izlenmesinin böylece ortadan kalkacağını söyledi.