Yaklaşık iki saat süren etkinlik sırasında antifaşist mücadelenin önder kadrolarının sudan bahanelerle kriminalize edilmeleri ve tutsak alınarak mağduriyet yaşamalarına acilen son verilmesi istenerek, sorumluları kınandı.

TÜM POLİTİK TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN

15 Nisan'da ATİK ve TKP-ML'li aktivistlere yönelik Almanya merkezli gerçekleştirilen tutuklamalara yönelik Hamburg'ta yoğun katılımlı bir panel gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak Almanya'nın tanınmış ceza hukuku avukatlarından, 1989-90 yıllarında İstanbul'daki zamanın Devrimci Sol ana davasında çeşitli kereler gözlemci olarak yer almış hukukçu Gabriele Heinecke ile ATİK temsilcisi Metin Çiçek katıldı.

ATİK temsilcisi Metin Çiçek Avrupa genelinde yürütülen operasyonun gelişimine değindikten sonra, Almanya ile Türkiye hükümetleri arasında süren birçok çelişkiye rağmen tutuklama operasyonu konusunda hükümetler arası işbirliğinin tesadüf olmadığına yer verdi.



ATİK temsilcisi Çiçek, aralarında uzun seneler Türkiye cezaevlerinde tutsaklık yaşamış ATİK üyesi10 devrimcinin karşı karşıya kaldığı tecrit ve izolasyona yer verdikten sonra, dışarıdan gösterilen dayanışmanın önemini gündeme taşıdı.


Avukat Gabriele Heinecke ise Alman ceza yasalarına göre "terörist bir örgüte üye olmak" suçunu kapsayan 129a-b maddelerinin çıkış koşullarını ve bunlara zemin hazırlayan politik nedenler üzerinde durdu.

DAYANIŞMA HAREKETLERİ KRİMİNALİZE EDİLMEK İSTENMEKTEDİR


Bu tür maddelerin gündeme gelme nedeninin 1840'li yıllardaki köylü isyanlarından bu yana devam ettiğini açıkladı. Heinecke, uluslararası dayanışmanın çoğu kez
'terör örgütü" suçlamasıyla ve sudan gerekçelerle kriminalize edildiğini açıklayarak, anti emperyalist ve devrimci mücadelenin uzun soluklu olmasını belirtti.

Hukukçu Heinecke,  Almanya'da PKK, DHKP-C ve TKP-ML'ye karşı yürütülen siyasal içerikli davaların önceki senelerde Alman Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) örgütüne karşı sürdürüldüğünü belirterek bu konuda temelden bir anayasal reformun gerekli olduğuna dikkat çekti.

Dinleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.