-Süheyla KAPLAN-


Fransa ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden  Strassburg’a akın eden Aleviler Strasbourg Belediyesi önünden Avrupa Parlamentosu’na doğru yürüyüşe geçti.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’na bağlı Almanya, İsviçre, Hollanda, Belçika, Danimarka, İngiltere, Romanya, İsveç, Avusturya gibi ülkelerdeki federasyonlardan da yoğun katılımın olduğu mitinge Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat,Hollanda Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Muharrem Cengiz, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve  Cemevi Başkanı İsrafil Erbil ve konfederasyon yöneticileri İsmail Ataş ve Ali Ertan Toprak’ın yanı sıra Avrupa’daki Federasyonlardan da çok sayıda temsilci katıldı.

 

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Engin Gündük de Türkiye’den Fransa’ya gelerek Avrupalı Alevilere destek verdi.

 


CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, Alevi İnanç Önderleri Cafer Kaplan, Dertli Divani, Hıdır Temel, sanatçılar Emekçi, Ali Asker de mitingde yer aldı.

 

.

Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Erdal Kılıçkaya, Avrupa’da yaşayan bir milyon Alevinin kalbinin bugün Strasbourg’da attığını ifade ederek, ‚’ Türkiye’de yaşayan yirmi milyon Alevi’nin eşit yurttaşlık talepleri hükümet tarafından yok sayılırken Avrupa’nın bir çok ülkesinde Aleviliğin resmi bir inanç olarak tanınmakta.  Türkiye Hükümeti ise Alevileri  yok sayan, ayrımcı politikalasını hala sürdürmektedir’ dedi.

 

 

Son bir yıl içerisinde AKP hükümetinin Aleviler başta olmak üzere çeşitli inanç gruplarına ve Türkiye’de ezilen halklar ve toplumsal kesimlere karşı uyguladığı ayrımcı, asimilasyoncu, inkarcı politikalardan rahatsızlık duyan ve bu gidişata dur demek isteyen Aleviler olarak bir araya geldiklerini ifade eden Kılıçkaya, şöyle konuştu: ‚’İstanbul’da, Ankara’da, Bochum’da, Stassburg’da olduğu gibi bundan sonra da Türkiye ve Avrupa’nın dört bir yanında cüretkar davranarak meydanlara ineceğiz. Artık korkularımızı, acılarımızı cocuklarımıza devretmek istemiyoruz. Aleviler  tarihe geçmek için değil;  tarih yazmak için mücadele etmektedir.  Dindar ve kindar nesil yetiştirme projelerine karşı Aleviler olarak umudun, barışın, cesaretin temsilcileri olmak için yola çıktık.’’

 

 

Türkiye’de yaşayan Alevilerin eşit yurttaşlık çığlığına ses katmak ve Alevilerin karşı karşıya kaldıkları ayrımcı ve asimilasyoncu politikaları Avrupa’nın da gündemine taşımak ve duyarlılık oluşturmak için böyle bir miting organize ettiklerini belirten Kılıçkaya ‚’Avrupa medyası, parlamenterleri ve kamuoyuna da “Avrupa’nın gerçekleri görebilmesi için 21. yüzyılda diri diri yakılmamız mı gerekiyor ?” şeklinde konuştu.

 

 

Kılıçkaya, ‚’Cemevlerine yasal statü verilmemesi, Alevi köy ve mahallelerine zorla cami yaptırılması, Diyanet İşleri Başkanlığının laiklik ilkesini ihlal etmesi, asimilasyoncu eğitim politikaları ve zorunlu din dersi uygulamaları ve Alevi inancının yasalarca tanınmaması, son bir yıl içinde Türkiye’nin çeşitli illerinde Alevi evlerine konulan işaretler, Malatya Sürgü’de Alevi aileye yönelik katliam girişimi Avrupa kamuoyunun gözleri önünde bir kez daha protesto ettik’ dedi.

 

 

Başbakan’a Hoşgörüsüzlük Ödülü

AKP Hükümeti ve Başbakan’a da bu kara tablo karşısında hoşgörüsüzlük ödülü  vermek istediklerini sözlerine Kılıçkaya Pazartesi günü de (yarın) bu ödüllerini Başbakanlığa göndereceklerini belirtti. Kılıçkaya’nın konuşması sırasında mitinge katılan on binler ellerindeki kırmızı kartları kaldırarak Başbakan’a kırmızı kart gösterdiler.

 

Türkiye’de AKP hükümetinin Alevilere yönelik politikasını sert bir dille eleştiren CHP milletvekili Hüseyin Aygün, ‘Siz ancak kavga ederseniz, haklarınız için mücadele ederseniz, sokaklara çıkarsanız , hakkınızı alabilirsiniz’ şeklinde konuştu.

 

 

Türkiye’de anti demokratik uygulamaların her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken Aygün, ‘Kavga etmeye hazır olmalıyız, Ben de bu kavganın, mücadelenin bir neferi olacağım’ dedi.