SEÇİM KAMPANYALARINA START VERDİLER


Avusturyalı Yeşiller 29 Eylül 2013 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimler için kampanyalarına start verdiler. Parti üyelerinin tamamının katıldığı açılış toplantısında konuşan Alev Korun şunları söyledi; „Her seçimde olduğu gibi önümüzdeki 29 Eylül seçimlerinde de yine aynı manzaraları görüyoruz. SPÖ ve ÖVP’de seçim listelerinin arka taraflarına bir çok göçmen ve Türkiye kökenli adaylar koydular. Bu adayların hepsine de, yerleri itibariyle sanki gerçekten meclise gireceklermiş gibi oy toplattırılıyor ve tercihli oylar isteniyor. Sonra yıllardır yaşadığımız şey: tercihli oylar partiye gidiyor, desteklenen aday meclise giremiyor. Son Viyana Eyalet Meclisi seçimlerinde SPÖ’ye  6000 civari tercihli oy getiren ve buna rağmen meclise giremeyen Gülsüm Namaldı veya bu yılki Niederösterreich seçimlerinde ÖVP’ye 1600 tercihli oy toplayan ve meclise giremeyen aday Selfet Yılmaz örneklerinde olduğu gibi.“


„TÜRKİYE KÖKENLİ ADAYLARIN MECLİSE GİRMESİ İMKANSIZ!..“

SPÖ ve ÖVP’nin bu seferki adaylarırın milletvekili olup olamayacağını anlamak için seçim sisteminin nasıl çalıştığına ve listedeki yerlerine bakmanın  yeterli olacağını söyleyen Korun; “ ÖVP geçtiğimiz genel seçimlerde Viyana listesinden 3 milletvekili çıkartmış. Yani sadece Viyana’da Landesliste’nin ilk üç sırasındaki adaylar meclise girebilmiş. 29 Eylül secimi icin ÖVP, bu listenin 15., 19., 28. ve 45. sırasından Türkiye kökenli adaylar gösterdi. Yani 15. sıradaki adayın meclise girebilmesi için ÖVP’nin oylarının 5 kat artması gerekiyor. Yani Yüzde Beşyüzlük bir artış!.. Bunun imkansız olduğu ortada. „dedi.


TERCİHLİ OY ALDATMACASI

Korun, „Gelelim yıllardır oynanan „tercihli oylarla sıra atlama“ masalına“ diyerek devam ettiği sözlerine,  „Yıllardır göçmen kökenli adaylara „Sen git, derneklerden tercihli oy topla, biz seni listede daha önlere koyarız“ diye sözler veriliyor. Örnekleri yukarıda saydık. Bu örneklere son Salzburg seçiminde Tarık Mete de eklendi. Salzburg’da SPÖ için 1600 kadar tercihli oy topladı ve diğer bütün örneklerde olduğu gibi eyalet meclisine giremedi. Ama aynı oyun temcit pilavı gibi yine bu seçimde de seçmenin önüne sunuluyor. Aday seçilemeyecek kadar arka sırada listede, ama sen tercihli oyu ver, parti oyu alsın, aday seçilemesin. Ayrıca tercihli oylarla seçilebilmek için sadece Viyana’da 30.000 civarında oy almak gerekiyor. Bunun ne kadar imkansız olduğu da ortada.“ şeklinde konuştu.


FEDERAL MECLİSİE İKİNCİ BİR TÜRKİYE KÖKENLİ GİREBİLİR


SPÖ listesinde yer alan adaylardan Nuırten Yılmaz’ın mevlise girme şansının olduğunu belirten Korun Federal Meclis’te kendisinden sonra İkinci Türkiye kökenli milletvekilinin olabileceğini belirtti ve „SPÖ’nün listesine gelince; Viyana listesinden (Landesliste) geçen seçimlerde 3 milletvekili çıkartmış olan SPÖ bu seçim için 12., 48. ve 59. sırasından Türkiye kökenli adaylar gösterdi. 12. sıranın milletvekili çıkartması için SPÖ’nün oylarının 4 kat artması lazım ki bu da imkansız. Aynı zamanda bu 12. sırada bulunan Nurten Yilmaz 16. Bezirkte 1. Sıradan aday olduğu için milletvekili olması çok muhtemel. Sadece 12. sırada olsaydı seçilmesi imkansız olacaktı.


Yani ÖVP ve SPÖ’nin bütün Türkiye kökenli adayları arasında sadece Nurten Yilmaz’in meclise girmesi mümkün. Diğer adaylar yine tercihli oy toplayıp partilerine „bağışlayacaklar“. Bunu bugün itibariyle tespit ediyorum ve duymak isteyen seçmenlere söylüyorum. Seçimden sonra, „aman tercihli oyları verdik, yine göçmenlerin aleyhine kanun çıkartan partilere gitti. Adayımız da meclise giremedi“ diye kimse şaşırmasın. Çünkü bu oyuna gelindiği sürece bu böyle devam edecektir“ dedi.