AİHM, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesindeki Ortaklar köyünün Ormancık mezrasında 24 Temmuz 1994’te yapılan askeri operasyona ilişkin kararını verdi.

Dava dosyasında bilgilere göre mezraya gelen askerler, çoğu köy korucusu olan erkekleri meydanda topladı ve çırılçıplak soyarak dövdü. Meydana gelmeyi reddeden Kerem İnan’ın herkesin gözü önünde öldürülken köylüler Cemal Sevli, Reşit Sevli, Aşur Seçkin, Salih Şengül, Yusuf Çelik, Naci Şengül ve Kemal İzci’nin Derecik askeri üssüne götürüldü. O sırada mezraya gelmekte olan iki otomobilde bulunan Hayrullah Öztürk, Abdullah İnan, Mirhaç Çelik, Seddik Şengül, Casım Çelik ve Hurşit Taşkın’ı da gözaltına alan jandarma bu kişilerin kullandığı araçları da yaktı. Gözaltına alınan köylülerden bir daha haber alınamadı.

Yaşanan olayların ardından korucu ve köylülerin yakınları suç duyurusunda bulunurken 10 Eylül 2002’de de AİHM’ye başvuru yapmıştı. Başvuruyu inceleyen AİHM dün Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “işkence yasağını, yaşam hakkını, özgürlük ve güvenlik hakkını” düzenleyen maddelerini ihlalden suçlu buldu. Türkiye başvuruculara toplam 800 bin euro manevi tazminat, masraflar için de 5 bin 200 euro ödeyecek.