Alman ordusundan bir Albay, 2009 yılında Afganistan'ın Kunduz kentinde bir kamyonuna yönelik saldırı emrini vererek, yüzlerce sivilin ölümüne neden olmuştu.

Saldırı sonrası iki oğlu da saldırıda hayatını kaybeden bir Afgan baba, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyarak, Alman ordusundan ve saldırı emrini veren Alman ordusunda görevli Albay'dan şikayetçi olmuş, Almanya'yı insan hakları ihlalleri ile suçlamıştı. Davayı karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise soruşturma yapılmasını yeterli gördü. Davayı karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Federal Cumhuriyet Mahkemesi Büyük Dairesi'nin soruşturma yapmasının yeterli bulunduğu yönünde karar verdi.

Özlem Alev Demirel: Kunduz katliamı bir savaş suçudur

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karar Sol Parti (Die Linle) tarafından tepkiyle karşılandı. Konu hakkında basın açıklaması yapan Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Özlem Alev Demirel (Sol Parti) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararının, Kunduz katliamının kurbanları ve yakınlarına atılan tokat olduğunu söyledi. Demirel açıklamasında, ''Almanya'nın sorumlu olduğu bu savaş suçundan bugüne kadar hiç kimsenin sorumlu tutulmadığı için çok üzgünüm. Kunduz katliamı doğal bir felaket değildi, kaza da değildi, insanlar tarafından işlenmiş bir savaş suçuydu. AİHM'nin Alman mahkemelerinin bu konuda yeterince iyi davrandığı görüşü anlaşılmaz'' dedi.

Demirel açıklamasında, ''Bu vaka, Afganistan savaşının ne kadar insanlık dışı olduğunu bir kez daha gösteriyor. Yirmi yıllık askerlik hizmetinin ardından Afganistan'daki durum, uzun zamandır olduğundan daha kötü. Askeri operasyon açıkça sorunun bir parçası, çözüm değil, NATO şimdi de başlangıçta Nisan ayında planlanan ülkeden çekilmesini süresiz olarak erteleyeceğini duyurdu. Birliğin geri çekilmesindeki bu geri adım, zayıf güvenlik durumuna referansla gerekçelendirildiğinde tamamen alaycı hale gelir çünkü aynı zamanda bu güvenlik durumuna rağmen insanlar Almanya'dan Afganistan'a sınır dışı ediliyor'' ifadelerini kullandı.