AB'ye üye 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, perşembe akşamı başlayan ve cuma günü devam eden görüşme maratonunun ardından 2014 - 2020 bütçesinin çerçevesiyle ilgili uzlaşmaya vardığını açıkladı. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB'nin 7 yıl için öngörülen bütçesinin 960 milyar euro olması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi. Bütçenin daha önce planlanana göre yüzde 3 oranında kısıldığı belirtildi. Böylece kasım ayında sonuç alınamayan ilk zirvede tartışılan miktara göre bütçe 12 milyar euro azaldı. Bütçede birkaç yıla dağılan ödeme yetkisi 960 milyar euro, gerçek net ödeme miktarı ise 908 milyar 400 milyon euro olarak öngörüldü. Bütçede ödeme yetkisi en dar anlamdaki malî planlamayı kapsıyor. Kalkınma politikaları gibi gölge masraflar eklendiğinde gerçek üst sınır 997 milyar euroya yükseliyor. Bütçenin yürürlüğe girebilmesi için bu yıl ilk kez Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor. Ancak Parlamento, AB Komisyonu'nun başta önerdiği 1 trilyon euroluk miktarın çok altına düşüldüğü görüşünde.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz liderler zirvesindeki uzlaşmayı ‘inanılmaz bir aldatma manevrası' diye nitelendirdi. Liderlerin bütçe toplam hacmini 960 milyar olarak kararlaştırıp gerçekte ise sadece 908 milyar ödeyeceklerine dikkat çeken Schulz, “Biz kısıntıya karşı değiliz. Ama şu an kararlaştırılan, açık verecek bir bütçedir ve bu AB'de hukukî olarak yasak” diye konuştu. Schulz, veto sinyali vererek, “Bu uzlaşmaya Parlamento'dan onay çıkmaz” dedi.

Bütçede en büyük kalemi alışıldığı üzere tarım ve teşvikler oluşturuyor. Tarıma 373 milyar euro, ekonomik büyümenin teşviki ve yoksul bölgelerin kalkındırılmasına 450 milyar 400 milyon euroluk kaynak ayrılıyor. Yeni bütçede ayrıca gençler arasındaki işsizliğe karşı mücadele için 6 milyar euro ayrılıyor. Memur maaşlarını da içeren idarî masraflar için ayrılan miktar ise şimdiye kadar önerilene göre bir milyar euro düşürülerek 61 milyar 600 milyon euro olarak belirlendi.