''Ya yapar ya da avrodan çıkarsın''

AB'den Rum yönetimine açık tehdit




Avrupa Birliği, geçen haftaki başarısız denemenin ardından yeni kurtarma paketinde mevduat sahiplerini vergilendirmek istemeyen Rum yönetimini kapıyı göstererek ikna etti.

Rum lider Nikos Anastasiadis, kurtarma paketi müzakereleri için geldiği Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, IMF Başkanı Christine Lagarde, Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'yle 10 saate yakın süren toplantıda, özellikle IMF'den gelen bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması taleplerine direnmeye çalıştı. 

         Diplomatik kaynaklar, Lagarde'ın aşırı ve sürekli artan talepleri karşısında bir ara istifa ve referanduma gitme tehdidinde bulunan Anastasiadis'in AB liderlerinden de destek göremeyince geri adım attığını belirtti. 

         Görüşmelere yakın kaynaklara göre Van Rompuy ve Barroso, Rum bankalarına dokundurtmamak isteyen Anastasiadis'e "ya yapar ya da avrodan çıkarsın" mesajını vererek ikna etti. 

         Yeni kurtarma paketinde 100 bin avronun altındaki mevduatlara dokunulmazken bu limitin üzerindeki mevduatlarda yüzde 40'a varan oranlarda kesinti öngörülüyor. 

         Avro Bölgesi maliye bakanlarının detayları üzerinde hala çalıştığı plana göre Laiki Bank tamamen kapatılarak 100 bin avronun altındaki mevduatlar Bank of Cyprus'a aktarılacak, 100 bin avronun üzerindekiler ise dondurularak banka borçlarının ödenmesinde kullanılacak. Geriye kalan miktar sahiplerine iade edilecek. 

         Ana hatları belirlenerek detayları Avro Bölgesi maliye bakanlarına bırakılan yeni kurtarma planında Bank of Cyprus'ta 100 bin avronun üzerinde mevduatı bulunanlardan yüzde 40'a varan oranlarda kesintiler yapılması düşünülüyor. 

         Avro Bölgesi ve IMF'nin 10 milyar avroluk kredisine ilaveten mevduat sahiplerinden toplanacak yaklaşık 7 milyar avroyla Rum kesiminin 17 milyar avroluk finansman ihtiyacı karşılanmış olacak. 

         Bankaların 10 gündür kapalı tutulduğu ve ATM'lerden günlük para çekme limitinin 100 avroya kadar düşürüldüğü Kıbrıs Rum kesiminde yeni paketin parlamentodan geçip geçmeyeceği ve geçerse Moskova yönetiminin, milyarlarca avro zarar edecek Rus yatırımcıları korumak için hangi adımları atacağı belirsizliğini koruyor.