Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, karardan duyulan memnuniyet ortaya konarak, "Katılım müzakerelerinde uzun süredir yaşanan durgunluk nedeniyle zor bir dönemden geçmekte olan AB ile ilişkilerimiz açısından bu yetersiz ancak doğru yönde atılmış bir adımdır." denildi.

Hükümetlerarası Konferans'ın ise Komisyon’un yıllık Türkiye İlerleme Raporu’nu sunmasının ardından bilahare belirlenecek bir tarihte toplanacağı kaydedildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye-AB ilişkileri, geçmişi 50 yıllık bir sürece dayanan çok yönlü ve köklü ilişkiler manzumesidir. Üyelik müzakereleri bu ilişkinin temel unsurlarından birini teşkil etmiş ve Hükümetimizin de stratejik bir tercihi olagelmiştir. AB üyesi ülkelerin katılım müzakerelerinde ahde vefa ilkesine uygun davranmalarını önemle bekliyoruz. Türkiye 2005 yılında başladığımız müzakere süreci kapsamında siyasi ve ekonomik kriterlere tam uyum sağlama yönünde, karşısına çıkarılan tüm engellemelere rağmen, adımlarını kararlılıkla atmaya devam edecektir."


BRÜKSEL'DEN FASIL TWEETİ

Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri çerçevesinde “Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” başlıklı 22’nci faslın açılmasından memnuniyet duyulduğunu bildirdi.

Füle faslın açılması haberlerinin netleşmesinden sonra takipçilerine attığı mesajda, “Ortak tutum ve 22’nci faslın açılması üzerinde uzlaşma memnuniyetle karşılandı. Hükümetlerarası Konferans, ortak tutumun onayıyla birlikte aynı tarihte, İlerleme Raporu sonrası takvimine alındı” dedi.


BAĞIŞ: TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİNİN ÖNEMİ İDRAK EDİLDİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB müzakere sürecinde açılmasına karar verilen 22. faslın bölgesel politikalar faslı olduğunu belirterek, "Bu da çözüm sürecine anlamlı katkı veren bir süreç oldu" dedi.

Bağış, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, AB müzakere sürecinde 22. faslın açılmasına karar verilmesini değerlendirdi. Konuya ilişkin son 72 saatte yoğun telefon trafiği yürüttüklerini anlatan Bağış, stratejik yaklaşımla arzu edilen noktaya ulaşılmasına vesilen olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'ye teşekkür etti. Bakanlığı döneminde müzakere sürecinin önemini hiç bu kadar net algılatamadıklarını dile getiren Bağış, "Gerek Türkiye içinde gerek Türkiye dışında birçok kesim, Türkiye'nin AB sürecinin önemini bir kez daha idrak etme imkanı buldu" diye konuştu.

Kararın, AB içinde de Türkiye'nin öneminin anlaşılması için vesile olduğunu ifade eden Bağış, Türkiye'nin 3 yıl aradan sonra bir fasıl daha açtığını ve açılan fasıl sayısının 14'e çıktığını kaydetti. Bağış, faslın içeriğinin de zamanlamasının da önemli olduğunu vurgulayarak, "Bölgesel politikalar faslı, Türkiye'nin farklı coğrafi bölgeleri arasındaki gelir dağılımının azalmasına yönelik, bölgeler arasındaki kalkınma makasının kapanmasına yönelik önemli bir fasıldır. Bu da terörle mücadelede önemsediğimiz çözüm sürecinde anlamlı katkı veren süreç oldu" dedi. Türkiye'nin önündeki 23 ve 24. fasılların, Türkiye'nin demokratikleşmesi adına çok önemli fasıllar olduğunun altını çizerek, bu fasılların açılması için yapılan çağrıları bütün üye ülkelerin önemsemesini ve engellerin kalkmasını ümit ettiklerini söyledi.

AB, Türkiye ile 22'nci faslın açılmasına karar verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinde 22’nci faslın açıldığını açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "AB'nin kararı beklediğimiz gibi çıktı" yorumunda bulundu.

AB Genel İşler Konseyi’nde alınan kararın ayrıntısını ise Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, attığı tweet ile duyurdu.

Füle’nin açıklamasına göre, Türkiye ile müzakerelerde "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22'nci fasıl açılacak. Ancak fasıl konusundaki resmi çalışmalar için, yani hükümetlerarası konferansın toplanması için "AB İlerleme raporu" beklenecek.

Füle tweet’inde şöyle dedi:

"(Türkiye ile) 22'nci faslın açılması konusundaki ortak pozisyon memnuniyet verici. Hükümetlerarası konferans ise İlerleme Raporu’nun ardından."

İlerleme Raporu'nun açıklanmasının Ekim sonu ya da Kasım başını bulması bekleniyor.


"METİN BİRÇOK KEZ DEĞİŞTİ"

Türkiye-AB arasındaki katılım müzakerelerinde üç yıl aradan sonra yeni bir fasıl açıldığını kamuoyuna ilk duyuran isim ise Dışişleri Bakanı Davutoğlu oldu.

Davutoğlu, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, fasla ilişkin prosedürün ise "daha sonra tayin edileceğini" açıkladı. Faslın açılması konusundaki mutabakat metni konusundaki uzlaşma süreci için de bilgi veren Davutoğlu, metnin birçok kez değiştiğini, hem Başbakanlık'ta, hem Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını söyledi.

AB üyeliğinin Türkiye için "stratejik vizyon hedefi" olduğunu da vurgulayan Dışişleri Bakanı, "AB'nin de Türkiye'nin üyeliğini aynı stratejik perspektif içinde değerlendirmesini dileriz. Çünkü bu perspektif olursa, çıkabilecek krizleri de çok kolay şekilde aşarız" dedi.


ALMANYA'YA DOLAYLI UYARI

Davutoğlu, "Hiçbir iç siyasi kaygının bu perspektifi gölgelememesi gerekir" diyerek, diplomatik bir dille AB ülkelerini Türkiye'nin üyelik sürecini iç politik amaçlar için kullanmamaları uyarısında da bulundu.

Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinde yeni başlığın açılmasına karşı çıkan Almanya, yapılan diplomatik temasların ardından bu tavrında yumuşama göstermişti.


"ERTELEME SÖZ KONUSU DEĞİL"

Davutoğlu, 22’nci fasla ilişkin toplantıların sonbahara bırakılmasının "aslında faslın açılmadığı" yorumlarına da şu yanıtı verdi:

"Metni okuduğunuzda, ilk cümlesi AB'nin faslın açıldığını ilan etmesidir. Erteleme söz konusu değil. Kararın yeniden gözden geçirilmesi söz konusu değil. Prosedür ilerde tayin edilecektir. Muhteva olarak fasıl açılmıştır."


“23’ÜNCÜ ve 24’ÜNCÜ FASILLARIN DA AÇILMASINI İSTİYORUZ”

22’nci faslın açılmasının ardından Türkiye'nin müzakere sürecinde 23’üncü ve 24’üncü fasılların da "derhal açılmasını istediğini" söyleyen Davutoğlu, "Bu fasılların açılması insan hakları ve diğer özgürlükler açısından önemlidir. 22’nci fasıl bizim için açılmıştır. Bu mesele kapanmıştır. Önümüze bakalım" dedi.


"YETERSİZ AMA DOĞRU YÖNDE BİR ADIM"

Davutoğlu'nun basın toplantısıyla aynı dakikalarda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Bugün toplanan AB Genel İşler Konseyi’nde, Türkiye ile müzakere sürecinde “Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” başlıklı 22. Faslın açılması konusunda oybirliği sağlanmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz.

Katılım müzakerelerinde uzun süredir yaşanan durgunluk nedeniyle zor bir dönemden geçmekte olan AB ile ilişkilerimiz açısından bu yetersiz ancak doğru yönde atılmış bir adımdır.

Hükümetlerarası Konferans, Komisyon’un yıllık Türkiye İlerleme Raporu’nu sunmasının ardından bilahare belirlenecek bir tarihte toplanacaktır.

Türkiye-AB ilişkileri, geçmişi 50 yıllık bir sürece dayanan çok yönlü ve köklü ilişkiler manzumesidir. Üyelik müzakereleri bu ilişkinin temel unsurlarından birini teşkil etmiş ve Hükümetimizin de stratejik bir tercihi olagelmiştir."


AB DE TEYİT ETTİ

22'nci faslın açıldığı Avrupa Birliği tarafından da teyit edildi. Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, "AB Konseyi, 22'nci faslın açılmasında uzlaşmıştır" denildi. Açıklamada, Türkiye ile hükümetler arası katılım konferansının, AB Komisyonu'nun hazırlayacağı İlerleme Raporu'nun (ekim ortasında) yayımlanmasının ardından gerçekleşeceği, AB dışişleri bakanlarının söz konusu fasılla ilgili ortak tutum belgesini teyit edecekleri ve katılım konferansı için tarih belirleyecekleri vurgulandı.


ERDOĞAN: AYNEN BEKLEDİĞİMİZ YÖNDE

Ak Parti grup toplantısının ardından Meclis'te basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan ise, AB'nin almış olduğu kararla ilgili, "Aynen beklediğimiz yönde. Bundan sonrası tamamıyla fasılla ilgili olan birimlerimiz, çalışmalarını zaten kendi aralarında yapacaklar. Öyle zannediyorum ki birkaç hafta içinde ilerleme raporundan sonra kurumsal çalışmalarını başlatacaklardır. Herhangi bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Ankara-Lüksemburg arasında yoğun diplomasi trafiği

Türkiye ile AB arasında üç yıl aradan sonra yeni bir müzakere başlığının açılıp açılmayacağına, AB’nin bugün Lüksemburg’daki Genel İşler Konseyi’nde karar verilmesi beklenirken, Ankara ile AB arasında yoğun bir telefon diplomasi trafiği yaşandı. Başbakan Erdoğan ise Ankara'da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'la bir araya geldi. Jagland'ın Gezi olaylarıyla ilgili açıklamaları AB Bakanı Egemen Bağış'ın tepkisine neden olmuştu.

Davutoğlu, 22 numaralı “Bölgesel Politikalar” isimli müzakere başlığının açılıp açılmamasında kilit rol oynayacak Almanya’nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile bir görüşme daha yaptı.

Davutoğlu ayrıca Hollanda ve İsveç dışişleri bakanlarıyla da görüştü. AB’nin dış politikadan sorumlu yüksek komiseri Catherine Ashton ile genişlemeden sorumlu yüksek komiseri Stefan Füle de Davutoğlu’nun görüştüğü diğer isimler oldu.

Diplomatik kaynaklar, bu görüşmeler sonrası, bugünkü Hürriyet’te yer aldığı gibi Türkiye ile yeni bir müzakere başlığının açılacağına dair AB’den bir beyan beklendiğini ancak müzakerenin resmen başladığına dair hükümetlerarası konferansın 22 Eylül’de Almanya’daki seçimler ve Türkiye’ye ilişkin ilerleme raporunun yayınlanmasından sonra Ekim ayında başlanmasının öngörüldüğünü söyledi.


ERDOĞAN-JAGLAND GÖRÜŞMESİ

Ankara'da ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ı kabul etti. Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Jagland'ın geçtiğimiz hafta Gezi olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamalar Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış'ın tepkisine neden olmuştu.

Jagland, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile çok olumlu görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin, Avrupa Konseyinin kurucu üyelerinden biri olduğunu hatırlatan Jagland, görüşmelerde Türkiye'de yaşanan son gelişmelerin de ele alındığını kaydetti.

Başbakan Erdoğan'la Türkiye ve Avrupa Konseyinin çalışmalarının nasıl daha güçlü devam ettirilebileceği konusunu da görüştüklerini ifade eden Jagland, "Avrupa Konseyi'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde, özellikle de üyelik müzakerelerinde yeni fasıllarının açılmasında önemli bir rolü, konumu olabilir, yardımcı olabilir. Hem Avrupa için hem de Türkiye için bu üyelik sürecinin, müzakere sürecinin devam etmesi hayatidir" dedi.

Jagland, Başbakan Erdoğan'ın da Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin hayati önemi bulunduğunu vurgulayarak, Avrupa Konseyinin özgün konumunun altını çizdiğini söyledi.    

Görüşmede İçişleri Bakanı Muammer Güler ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı.

Jagland, Başbakan Erdoğan ile görüşme öncesinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile de bir araya geldi.

Anka-Hürriyet