Gazete'ye göre, AB yetkilileri Türkiye'den konuklarına Tayyip Erdoğan'ın HSYK'deki değişiklik planlarının Avrupa standartlarına uymadığını ve yeniden düzenlenmesi gerektiği mesajını verdiler.

En son beş yıl önce Brüksel'e gitmiş olan Erdoğan'ın bu ziyaretinin Türkiye'de birkaç hafta önce patlak veren yolsuzluk skandalının ertesine rastladığını yazan Guardian, Başbakan Erdoğan'ın savcılar ve yargıçlar üzerinde yürütmeyi yetkili kılmayı hedefleyen teklifinin kuvvetler ayrılığı ilkesine ters düştüğü gerekçesiyle Brüksel'de eleştirildiğini belirtiyor.

'Büyük bir gerileme'

Guardian, Recep Tayyip Erdoğan'ın kuvvetler ayrılığına olan inancını vurgulamakla birlikte Türkiye'de yargıçların bağımsız hareket etmediklerini söyleyerek, AKP'nin hazırladığı tasarının yargının bağımsızlığı gayesini taşıdığını açıkladığını yazıyor.

Gazetenin ifadesiyle, Erdoğan'ın ülkenin polis ve yargı teşkilatıyla giriştiği savaşın arkasında eski müttefiki Fethullah Gülen'le sert bir üslupta cereyan eden iktidar kavgasının olduğu düşünülüyor.

Guardian'ın Türkiye'ye bakan bir Avrupa Birliği yetkilisi diyerek isim vermeden tanıttığı bir diplomat, Türkiye'de hukukun üstünlüğü ilkesine zarar verildiğini ve bunun büyük bir gerileme olduğunu belirtiyor.

Gazetenin alıntıladığı bir diğer kişi, ''Erdoğan'ın attığı adımlar nedeniyle Türkiye'yle Kasım'da yeniden başlatılan üyelik müzakerelerinin dondurulabileceği'' uyarısında bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier.

Guardian, 11 yıldır Türk siyasetine hakim olan Başbakan Erdoğan'ın Gezi protestolarının patlak verdiği geçen Mayıs ayından bu yana giderek otoriterleştiğini yazıyor.