Cuma günü gece yarısına kadar Avrupa Birliği'ne (AB) üye 28 ülkenin temsilcisinin yazılı olarak Kanada ile yapılacak olan serbest ticaret anlaşması CETA'ya onay vermesi gerekiyordu. Yerel saatle 22.27'de AB Dönem Başkanı Slovakya Başbakanı Robert Fico, AB'nin Kanada ile anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu duyurdu. AB Konsey Başkanı Donald Tusk bundan kısa bir süre sonra da twitter üzerinden yayınladığı mesajda, Kanada Başbakanı Justin Trudeu ile pazar günü zirve toplantısı için bir araya geleceğini duyurdu. Kanada Başbakanı Trudeu da twitter üzerinden yaptığı açıklamada gelinen aşamayı "harika bir haber” olarak nitelendirdi.



Belçika'nın bölge yönetimlerinden Valonya'nın CETA'ya itirazı nedeniyle AB ile Kanada arasında perşembe günü yapılması planlanan zirve iptal edilmişti. 3 milyon 600 milyon nüfusu bulunan Valonya'nın CETA'ya karşı çıkması nedeniyle Belçika merkez hükümeti anlaşmayı onaylayamamıştı. 


Valonya sonunda yeşil ışık yaktı


Valon Bölge Başbakanı Paul Magnette

Ancak cuma günü yapılan müzarekeler sonucunda kriz aşıldı ve Valonya CETA'ya yeşil ışık yaktı. Valon Bölge Başbakanı Paul Magnette, bölgesel parlamentodaki oylama öncesinde CETA'da hissedilir bazı iyileştirmelerin gündeme gelmesini sağladıklarını vurguladı. Magnette, "Üzerinde değişiklik yapılmış, düzeltilmiş CETA daha önceki CETA’dan daha adil” ifadelerini kullandı. Valonya, CETA'nın  tarım açısından dezavantajları olacağı, hizmet sektöründeki standartların ve tüketiyici koruyan uygulamaların azalacağı konusunda kaygı duyuyordu. Yapılan değişikliklerde ülke dışından gelebilecek rekabete karşı çiftçileri koruyacak önlemler öngörülüyor. Bunun yanı sıra arabulucu mahkemeler konusunda da bir çözüm bulundu. Buna göre, devlet ve firmalar arasındaki anlaşmazlıklarda Avrupa Adalet Divanı'na başvurulabilecek.

Pazar günü yapılacak AB-Kanada zirvesinde CETA'ya son şeklinin verilmesi öngörülüyor. Ancak anlaşmanın tam olarak ne zaman yürürlüğe girebileceği bilinmiyor. Zira anlaşmanın önce Avrupa Parlamentosu, ardından 28 ülkenin ulusal parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor. DW/AFP, JD/EC