‘AB, Türkiye’ye Balkan formulü uygulasın’

İtalyan “Uluslararası İlişkiler Enstitüsü” ve “Avrupa İstikrar Girişimi” tarafından Roma’da önceki gün düzenlenen “AB-Türkiye ilişkilerini yeniden canlandırmak: Türk vatandaşları için vizesiz seyahat” başlıklı seminerde AB’nin Türkiye’ye vize serbestisi tanıması gerektiği vurgulandı. İtalya’nın eski Dışişleri Bakanı Franco Frattini, AB tarafından Türkiye’ye çifte standart uygulandığını söyledi



Frattini, Balkan ülkelerinin kapsamlı yargı reformlarından sonra vize muafiyeti kazandığını hatırlatarak Türkiye’ye de bu seçeneğin sunulması gerektiğini savundu ve “AB’ye asla üye olmayacak Rusya ve Ukrayna bile vize serbestisi konusunda Türkiye’den önde. Antalyayakınlarındaki küçük bir ada bu konuda ilerleme kaydedilmesini engelliyor” diye konuştu.
İtalya’nın eski başbakanlarından Giuliano Amato da“Biz Türkiye’ye serbestçe girebilirken onların bizim ülkemize girememesi kabul edilebilir bir şey değil. Bu durum, muhataplardan birinin diğerine “sen”, birinin “siz” diye hitap etmesine benziyor” dedi.