Türkiye'nin AB (Avrupa Birliği) Sivil Koruma Mekanizması'nı devreye soktuğu belirtilen açıklamada gönderilen uçakların 2019 yılında kurulan ve Avrupa'nın sivil değerlerini korumak amacında olan rescEU programında yer aldıkları aktarıldı.

Avrupa Kriz Yönetim Komiseri Janez Lenarčič, "AB, bu zor zamanlarda Türkiye ile sonuna kadar dayanışma içindedir. Yardım teklif eden bütün ülkelere çok teşekkür ediyorum. Aklımız sevdiklerini kaybeden Türkler ve öldürücü yangınlarla mücadele için elinden geleni yapan cesur insanlar ile beraber. Daha fazla yardım sağlamaya hazırız" dedi.

AB'nin 7/24 devrede olan Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi'nin Türk yetkililerle sürekli iletişim halinde olduğu vurgulandı.

BBC'nin aktardığı habere göre, Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grliç Radman ise attığı tweetinde mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptıklarını, bu görüşmede yangın uçağı gönderme kararlarını ilettiklerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu tweete teşekkür ederek yanıt verdi.

Sosyal medyada Türkiye'deki yangınlara müdahale eden uçak ve helikopter sayısının az olması eleştirilmiş, #havadanmudahaleistiyoruz etiketiyle tepkiler dile getirilmişti.

Le Monde: Macron, Batı'nın askeri varlığını ifşa etti Le Monde: Macron, Batı'nın askeri varlığını ifşa etti

Faik Öztrak'tan, Erdoğan'a THK uçakları tepkisi: Yatacak yeriniz yok

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Türk Hava Kurumu'nun (THK) yangın söndürme uçaklarının 'hurda' denilerek çürümeye terk edilmesine tepki gösterdi. Öztrak, ''Çürümeye bırakılan, uçakların aynısını İspanya ve Hırvatistan şimdi Türkiye’ye yardım İçin gönderiyor'' dedi.

Art arda çıkan orman yangınlarıyla yeniden gündeme gelen ve 2019’dan bu yana kayyım yönetiminde olan THK'nin pilotları ve teknisyenleri işten çıkarıldı.

Kayyım yönetiminin uçakları çürümeye terk etmesinin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türk Hava Kurumu’nun elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak yok” ifadelerini kullandı.

'HİÇBİRİNİZİN YATACAK YERİ YOK'

Erdpğan'ın bu sözlerine yanıt veren CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ''Erdoğan’ın Fahri Başkanı olduğu Türk Hava Kurumunun elindeki, hurda denerek, çürümeye bırakılan, uçakların aynısını İspanya ve Hırvatistan şimdi Türkiye’ye yardım İçin gönderiyor. O uçakları hurda diyerek çürümeye terk edenler, hiçbirinizin yatacak yeri yok'' diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.