Kosova’da Haşim Thaçi’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, Avrupa Birliği sözcüsü Mogherini’nin makamından yapılan yazılı açıklamada şunlar ifade edildi: 

 

“Kosova meclisi Haşim Thaçi’yi ayrılıkçı ve gergin bir atmosferde Cumhurbaşkanı seçti. Dün tanık olduğumuz sahneler böyle bir durumda fazlasıyla endişe vericidir.

 


Şiddet olayları ne şekilde olursa olsun, kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin kabul edilemez. Kışkırtıcı sözler sadece bölünmeyi daha da derinleştirir ve diyalog kurmayı daha zor hale getirir.

 

Kosova’nın siyasi liderlerinden beklentimiz, sorumluluk bilinciyle ve kolektif tansiyonu düşürecek biçimde davranmalarıdır”

 

Kosova’da dün yapılan seçimlerde, Dışişleri Bakanı ve PDK Partisi başkanı Haşim Thaçi, Cumhurbaşkanı seçti. Seçimler yapılırken muhalefet taraftarı vatandaşlar polisle çatıştı ve seçimleri protesto etti. Başkent Priştine sokakları ve Meclis binasının bulunduğu bölge savaş alanına döndü. Çıkan olaylarda yaralananlar oldu. Açıklamada yeni cumhurbaşkanına ilişkin bir kutlama mesajı yer almadı.