Avrupa Parlamentosu AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) bu yılın ilk yarısında yeni anayasayı hazırlamasını "samimiyetle umduğunu" söyledi.

Hollandalı Hristiyan Demokrat Raportör Oomen-Ruijten, hazırladığı taslak raporu basın toplantısında açıklayarak, Türkiye'de başlangıcından itibaren destekledikleri demokratik açılımın başarıyla sonuçlanması umudunu da dile getirdi.

Oomen Ruijten, "Kürt kökenli 20 milyon nüfusun meseleleri çözülmeden ülke demokratik olmaz" derken yeni anayasanın bu sorunların çözümünde önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

Oomen-Ruijten, 4'üncü yargı paketinin önemini vurgularken yargı ve temel haklarla ilgili reformların sürdürülmesini talep etti.

Hollandalı Raportör, Türkiye'ye AB katlım müzakerelerinin ilerletilmesi çağrısı yaparak bu kapsamda İrlanda dönem başkanlığı sırasında yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasılları başta olmak üzere asgari 3 faslın müzakerelere açılmasını istedi.

Yargı ve temel haklar alanında Türkiye'deki sorunlardan bahsederken "bu fasılların açılış kriterlerini Ankara'ya bildirmekten bile kaçınmanın doğru bir yaklaşım olmadığına" işaret eden Oomen-Ruijten, üye ülkelerden Türkiye'ye objektif davranmalarını talep etti.


Yayınlanan taslak raporda neler var?

AP Türkiye raporunda 3'üncü yargı paketinden memnuniyet duyulduğu belirtilirken reformların sürdürülmesi ve 4'üncü yargı paketinin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'ndaki yoruma açık suç tanımları, ifade özgürlüğü, uzun tutukluluk süreleri ve sanık hakları gibi alanlarda iyileştirmeler getirmesi isteniyor.

İfade özgürlüğü ve çoğulcu medyanın temel Avrupa değerleri olduğu belirtilen raporda, doğru işleyen bir demokrasi için muhalif görüşlerin de dile getirilebildiği gerçek ifade özgürlüğünün vazgeçilmez olduğu vurgulanıyor.

Raporda Türkiye, ordu üzerinde sivil denetimi güçlendirecek reformları sürdürmeye teşvik edilirken bu kapsamda diğer bazı önerilere ilaveten Yüksek Askeri Şura'nın yapısı ve yetkilerinin gözden geçirilmesi isteniyor.

Ergenekon ve Balyoz gibi darbe planı iddialarına yönelik soruşturmaların demokratik kurumlar ve yargının gücünü ve uygun, bağımsız, tarafsız ve şeffaf işleyişini ve temel haklara şartsız ve sağlam bağlılığını göstermesi gerektiği vurgulanan raporda, bu davalarda uygun olmayan delillerin kullanıldığı şeklindeki iddiaların endişe verici olduğu dile getiriliyor.

Raporda, Kürt meselesine siyasi çözüm için çabaların artırılması ve TBMM başta olmak üzere demokratik organlarda bu meselenin tartışılması tavsiye ediliyor ve KCK davasındaki çok sayıda tutuklamadan endişe duyulduğu belirtiliyor.