Avrupa Politikaları Merkezi'nde (EPC) çalışan siyasi uzman Amanda Paul, önümüzdeki günlerde ABD'nin de Türkiye'ye yaptırımlar uygulayabileceğini, yabancı yatırımcıların geri adım atabileceğini ve Rusya'nın bu yeni anlaşmazlıktan büyük memnuniyet duyacağını ifade etti.

Paul, Güney Kıbrıs'ın baskıları sonucu Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle AB tarafından Türkiye'ye yönelik alınan yaptırım kararını Euronews Türkçe'ye değerlendirdi.

"Diyalog alanı daraldı"

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin 'iyice çıkmaza girebileceğini' ifade eden Amanda Paul "Bu gelişme AB-Türkiye ilişkilerine yeni bir darbe indirdi. Dialog alanı sınırlı hale geldi. Avrupa Birliği Türkiye'nin sondaj çalışmalarını durdurmaması halinde yaptırımlarda daha ileriye gidebileceğinin sinyalini veriyor. Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri çıkmaza girebilir. Bu durum her iki tarafı da olumsuz etkileyecektir." dedi.

"Türkiye ile Batı arasında derinleşen kriz Rusya'yı sevindirecek"

Euronews'in haberine göre ortaya çıkan yeni anlaşmazlığın büyük kazananın Rusya olduğunu ifade eden Amanda Paul "Türkiye ekonomisi zaten kırılgan durumda, gelişmeler hiç olumlu değil. Yabancı yatırımcılar AB-Türkiye ilişkilerinin kötüye gitmesini göz önünde bulunduracak. Amerika Birleşik Devletleri de önümüzdeki günlerde Türkiye'ye yaptırım uygulayabilir. Bu durum yatırımcıları çekimser kılabilir ya da endişeleri artırabilir. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında ortaya çıkan bu yeni anlaşmazlık özellikle Rusya'yı çok sevindirecek. Türkiye ile Batı arasında derinleşen kriz Kremlin tarafından memnuniyetle karşılanacak." ifadelerini kullandı.

Ankara'nın yaptırımlara tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyinin aldığı kararların Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme yönündeki kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Buna yaptırım demek bu işi çok ciddiye almak demektir. Çok da ciddiye almaya gerek yok" diyerek söz konusu kararın Türkiye'yi etkilemeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

Yaptırımlar neleri içeriyor?

Brüksel Ankara ile Kapsamlı Hava Taşımacılığı Anlaşması için üst düzey görüşmeleri durduracak. Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Toplantısı dahil şimdilik üst düzey toplantıların yapılmaması kararlaştırıldı. Avrupa Birliği Konseyi, Komisyon'un 2020 için Türkiye’ye 'katılım öncesi yardımların' azaltılması önerisini de onayladı. Bu kapsamda AB tarafından Türkiye'ye üyelik öncesi aktarılan destek fonlarında 146 milyon euro kesinti yapılacak. Avrupa Yatırım Bankası Türkiye'ye yönelik mali yardım şartlarını yeniden gözden geçirmeye davet edildi.

Geçtiğimiz haziran ayında Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları Avrupa Komisyonu'na Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında yürüttüğü "yasadışı" olarak nitelendirilen sondaj faaliyetlerine karşı önlem alması için görevlendirmişti.

Kıbrıs'ın çevresinde gerçekleştirilen doğalgaz arama faaliyetleri yıllardır bölgede tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye ABD ve Mısır'dan da uyarı gelmişti.

Türkiye, Fatih sondaj gemisi ile Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmaları yaparken; Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Yavuz sondaj gemisiyle sismik araştırma ve sondaj çalışmalarını sürdürüyor.