Fileleftheros gazetesi, AB Komisyonu Sözcüsü Michele Cercone’nin gazeteye konu hakkında açıklamada bulunduğunu ve ilk kez Türkiye’yi sorumluluklarıyla karşı karşıya getirerek, geri kabul anlaşmasının Güney Kıbrıs’la da uygulanması gerektiğini söylediğini iddia etti.

Habere göre Cercone açıklamasında, Türkiye hükümetinin Komisyon’a mektup göndererek, Türkiye’nin 1 Mayıs 2004 ve 29 Temmuz 2005 tarihinde AB’ye gönderdiği mektuplara atıfta bulunduğunu, kendilerinin de verdikleri yanıtta AB’nin bu iki mektuba 21 Eylül 2005 tarihinde verdikleri yanıtı hatırlattıklarını belirtti.

Gazete, Türkiye’nin söz konusu iki mektupta, geri kabul anlaşmasını Güney Kıbrıs’la uygulama niyetinde olmadığını dile getirdiğini, AB’nin ise yanıtında Türkiye’nin Ankara Protokolü'nden doğan yükümlülüklerine atıfta bulunduğunu hatırlattı.

Cercone açıklamasında ayrıca, Türkiye’nin anlaşmayı Güney Kıbrıs’la da uygulamaması durumunun bizzat anlaşmada yer alan maddeler ve pasaport vizeleri konusundaki diyalog çerçevesinde ele alınacağını da belirterek anlaşmanın tüm üye devletlerle uygulanmasının Türkiye’yle serbest vize rejiminin yol haritası için ön koşul olduğunu vurguladı.

Gazete, Komisyon sözcüsünün bu açıklamasıyla, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını Güney Kıbrıs’la uygulamamasının AB’ye seyahat etmek isteyen Türkiye vatandaşlarına vizelerin kaldırılması müzakerelerine etkisi olacağı mesajını net biçimde verdiği yorumunda bulundu.

Vizelerin kaldırılması sürecinin üye devletlerin oy birliğine ihtiyaç duyulmadan, oy çokluğuyla alınabildiğini bu yüzden de Güney Kıbrıs’ın veto hakkı olmayacağını bilen Türkiye’nin endişe etmediğini iddia eden gazete, Komisyon sözcüsünün açıklamasının tam metnine de haberinde yer verdi.