Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş, "Özellikle Türkiye'de devam eden çözüm sürecine dair görüş alışverişinde bulunduk. Onlar da Türkiye'deki gidişattan son derece memnun. Silahların susmuş ve demokratik siyasal çözümün aranıyor olması Avrupa'da da önemli yankı ve destek buluyor. Tabii bu sürecin AB-Türkiye ilişkilerini de olumlu etkilediğini ve uzun süredir kaybolan heyecanın, motivasyonun yeniden canlandığı burada da hissediliyor" dedi.


Demirtaş, AB Komisyonu'nun çözüm sürecine en başından beri güçlü destek verdiğini ve bu kararlı duruşunu muhafaza ettiğini belirtti.


Selahattin Demirtaş, "Partimizin AB kurumları nezdinde etkinliğinin ve saygınlığının çok daha artmış olduğunu bu toplantılarda gözlemliyoruz. Partimize karşı büyük bir güven var. Çözüm sürecine dair partimizin oynadığı önemli rol buralarda da yankı uyandırıyor" ifadesini kullandı.


Özellikle Türkiye'nin, önünün açılması, demokratikleşme ve yeni anayasa yapımı konusunda cesaretlendirilmesinde AB'nin önemli rol oynayabileceğini Füle'ye ifade ettiklerine değinerek, "Biliyorsunuz biz yeni anayasa konusunda net bir tutuma sahibiz. Türkiye yeni bir anayasa yapacaksa BDP kesinlikle bunun içinde olacaktır, öncüsü olacaktır, destekleyecektir. Bu konudaki tutumumuz AB tarafından izleniyor. Zaten yeni bir anayasa Türkiye'nin her bir yurttaşının hakkı ve beklentisidir. AB de Türkiye'yle ilişkilerinin ilerlemesi açısından yeni anayasayı önemsiyor" diye konuştu.


Demirtaş, Brüksel ziyaretinin çok önceden planlandığını, Kandil ve İmralı ziyaretleriyle doğrudan bağlantılı olmadığını kaydetti.


Stefan Füle
AB Genişleme Komiseri Füle ise Demirtaş'la barış süreci, yeni anayasa çalışmaları ve ihtiyaç duyulan yeni reformlar başta olmak üzere Türkiye'deki son gelişmeleri ele aldıklarını bildirdi.


Füle, yazılı açıklamasında, "Barış sürecine kati desteğimizi teyit ettim. Kilit hedef olan terörün sonlandırılması, Kürt meselesinin çözümüne izin verecek ve Türkiye'nin güneydoğusuna barış ve refah getirecektir" ifadesini kullandı


Stefan Füle, BDP'yi barış sürecinde ve reformların devamında önemli ve yapıcı bir paydaş olarak değerlendirdiğini de kaydetti.

Ajanslar-Cnntürk