Çeşitli ziyaretler ve sınır bölgesinde inceleme yapmak üzere Van’a gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Valilik ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Landrut, Türkiye'nin Van-İran sınırında yaşadığı zorluklar hakkında bilgi aldıklarını belirtti. 

"İNSANİ YARDIMI 4 KATINA ÇIKARDIK"

Afganistan'da yaşanan olayları ve özellikle yönetimin Taliban'a geçmesiyle göç ve güvenlik alanındaki durumunu takip ettiklerini ifade eden Landrut, "Bu zorluklar Türkiye'nin, bölgenin, Avrupa'nın ve dünyanın karşı karşıya olduğu ortak zorluklardır. 

Bugün Cenevre'de Birleşmiş Milletler himayesinde önemli bir konferans gerçekleştiriliyor. Bu konferansın amacı Afganistan'da artan insani yardım ihtiyacı için fon geliştirmek. Bu çerçevede Avrupa komisyonu da Afganistan içinde, Afgan halkına yönelik insani yardımlarını arttıracağı yönünde bir açıklamada bulundu. Avrupa Komisyonu, insani yardımı dört katını çıkaracak ve yıl sonu itibariyle 200 milyon avro'yu aşıyor olacaktır. Bu miktara ayrıca üye devletlerin münferit olarak yaptığı taahhütlerle de desteklenecek” diye konuştu.

"UZUN ZAMANDIR TÜRKİYE İLE ORTAĞIZ"

İki kıyı arasını şahlandıran feribotlar dostluklara köprü oluyor İki kıyı arasını şahlandıran feribotlar dostluklara köprü oluyor

Türkiye ve AB'nin uzun yıllardır göç ve sınır yönetimi konularında ortak çalıştığını dile getiren Landrut, "İkinci hedefimiz Türk yetkilileriyle paylaştığımız ortak bir hedef, o da Afganistan'ın komşu ülkelerine destek olarak Afgan mültecilerine koruma sağlanması, onların güvenli bir ortama alınması konusunda komşu ülkelere yardımcı olmaktır. 

Türkiye ve AB uzun yıllardır göç ve sınır yönetimi alanında ortaklar. Özellikle de bu dönemde doğu sınırında bu konunun daha da önem kazandığını görüyoruz. Zaten ben de burada bu sebeple bir ziyarette bulunuyorum. Biz de Türkiye gibi yasadışı göçün engellenmesini istiyoruz. Bunun yanı sıra göç yönetimi kapasitesinin arttırılması ve güçlendirilmesini, insan kapakçığının, uyuşturucu ve silah kaçakçılığının engellenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Türkiye ile sınır güvenliği ve göç konularında daha fazla işbirliği yapmak istediklerini ifade eden Landrut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz yıllarda AB, Türkiye'ye uluslararası koruma standartları doğrultusunda sınır güvenliği çalışmalarının yürütülmesi için 350 milyon avroya aşkın bir destek sağladı. Bu çerçevede bizim bu işbirliğimizi ve desteğimizi sürdürmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ben tekrar bu fırsata sahip olduğumuz için valiye ve Türk yetkililerine teşekkür ederim."