ABD 21 Ocak’ta aldığı kararla AB vatandaşlarından çift uyruklu olanlarla, 2011 yılı Mart ayından sonra İran, Irak, Sudan ve Suriye’ye seyahat etmiş olanlara vize başvuru şartlarını sertleştirmişti.

Bu kararla bu kişiler başvuru ücreti 14 dolar olan ABD’ye kolaylaştırılmış seyahat başvurusu ESTA’dan faydalanma haklarını yitirdiler.

Eski uygulama ile 72 saat önceden vize başvurusu yapabilen bu durumdaki AB vatandaşları şimdi 160 dolar ödeyerek, en az bir kaç ay önceden vize başvurusu yapmak durumunda kaldılar.

Avrupa Birliği ABD’nin vize uygulamasına karşı çıkıyor

Dış politikada uygulanan karşılıklılık esası uyarınca ABD vatandaşlarına da Avrupa Birliği ülkelerine seyahatlerinde de vize serbestisi uygulanıyor. AB çevrelerinde ABD’nin Ocak ayında uygulamaya başladığı kararla karşılıklılık ilkesini çiğnediği değerlendirmesi yapılıyor.

AB Komisyonu iki yılda bir toplanarak sistem içindeki ülkeler arasında vize uygulamalarının karşılıklılık esasına uygun olarak yapılıp yapılmadığını değerlendiriyor.

Bahar aylarında yapılacak AB komisyonu toplantısında, komisyon karşılıklılık ilkesinin çiğnendiği sonucuna varırsa AB’nin de karşı tedbirler alarak Amerikan vatandaşlarına AB ülkelerini ziyaretlerinde vize zorunluluğu getirilebileceği belirtiliyor.