Sevgili okuyucular,

14 Mart 2015 Cumartesi, dün Frankfurt Alevi Kültür Merkezi Cem evi salonunda bir araya gelen. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu bileşenleri ve AKM başkanlar divanı birlikte tartışmalarla, düşüncelerini ortaklaştırdılar.

AABK bileşenlerinden oluşan 300 aşkın katılımcının yer aldığı, Alevi kurum yöneticileri, 7 Haziran 2015 TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. dönem parlamento seçimlerinde, Avrupa Alevi hareketi olarak nasıl bir davranış içinde olacağız. Seçimlerle kimlerle birlikte yürüyeceğiz.

Kurum yöneticilerinin yoğun ilgi gösterdiği tartışmalar, ciddi sorunların altını çizerek, 7 Haziran 2015 seçimlerinde, Avrupa Alevi hareketi, çizgisi, dik duruşu, siyasal yaşama ilişkin öngörülerini ortaklaştırarak, iradelerini beyan etmişlerdir.

Ülkemizde 12 yılı aşkındır iktidarda olan AKP devleti, R.T. Erdoğan liderliğinde ülkemizi maceraya sürükleyerek, açık dikta faşizmine doğru yol almak için çaba harcadığını, bütün çıplaklığı ile görmekteyiz. Bu gerçeğin görülmesini sağlamak açısından, Frankfurt’taki toplantı önem arz etmekteydi.

AKP devletinin gidişatının önlenmesi, Türkiye halklarının en azından bir nebzede olsa sağlıklı bir nefes olarak toparlanması ve demokrasi yolunda adım atabilmesi için, Avrupa Alevi hareketinin irade beyan etmesi önemlidir.

Avrupa Alevi hareketi, Alevi dünyasının kurumsal kimlikleri ile temsili yet sağlamalarının önemi, Frankfurt toplantısının öne çıkan yanlarındandır.

Alevilerin ortak talepleri olan, ‘’TBMM çatısı altında Alevilerin kurumsal kimlikleri ile temsili yet, diyanetin özerkleşmesi, devletin inançlara müdahalesine son verilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması, 1925 yılında devlet tarafından gasp edilen Alevi dergâh ve vakıflarının, taşınmaz mallarının iade edilmesi, Alevilere anayasal güvencenin sağlanması, Cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması.’’ 

olmazsa olmazlarından olduğunu, gerçeğinin altını kalın çizgilerle çizilmesi, Frankfurt bileşkesinin önemsenen konuşmaları arasındaydı. 

Avrupa Alevi hareketi, AABK bileşenleri, AKM Alevi Kültür Merkezi başkanları, delegeleri yoğunluklu olarak, yukarda işaret ettiğimiz konularda, Alevi hareketlerine kucak açan, seçim bildirgelerinde, programlarında yer veren, Parti, kurum ve bu seçimlere katılan çevrelere destek verileceği gerçeğine parmak basılmıştır.

Genelde Alevi hareketlerinin, özelde Avrupa Alevi hareketinin geçtiğimiz günlerde, seçimlere katılan birçok Parti ve kurumlarla görüşmeler gerçekleştirmiştir.

Görüşmelerden çıkarılabilen sonuç; Frankfurt toplantısına katılan Alevi kurumlarından bileşenlerinin, ortak kanaatleri, Alevilerin kendi partileri içinde kurumsal temsiliyet verilmesi esas alınmıştır. 

Alevilerin sorunlarını, ‘seçim bildirge ve programlarında yer vereceklerini’ Alevilerin taleplerine kulak veren ve TBMM’ye girdiklerinde Alevilerin kendi özgün sorunlarını dile getirilmesinde önlerinin açılacağı garantisini veren, HDP Halkların Demokratik Partisi ile dayanışma içinde olması ağırlıklı olarak dile getirilmiştir.

Frankfurt'ta, Alevi Kültür Merkezinde bir araya gelen, AABK bileşenleri ağırlıkla olarak ortak bir kanaate varmışlardır.

Ortaklaştırılan bu kanaat önemsenmelidir. Artık Aleviler siyasal yaşama müdahil olmak istiyorlar. Kendi kurumsal kimlikleriyle, kendi sorunlarını dile getirerek TBMM çatısı altında yer almak istiyorlar.

Bu realiteye ulaşmak için, üzerlerine düşen görevleri layıkıyla yerine getirmek istiyorlar. Bugün HDP Halkların Demokratik Partisi, kapılarını Alevilere sonuna kadar açtığı ve Avrupalı Alevilerin, davete gereken özeni göstererek cevap vereceklerini, Frankfurt’ta bir araya gelen Aleviler, kanaatlerini ortaklaştırarak bir sonuca varmışlardır.

Önümüzdeki süreçte, Avrupalı Aleviler, HDP Halkların Demokratik Partisi ile dayanışma içinde olacaklardır.

Bizden yana söylenecek bir tek söz kalır!

Avrupalı Alevilerin yolları açık ola.

Hızır yoldaşları ola! Aşk ola!

Bir sonraki yazımda buluşmak dileği ile

14 Mart 2015

Face:aliekber.pektas

Twitter: @Aliekber