6/7 Eylül Olayları; Farklı dillere sahip azınlıklara, Rum, Ermeni, Süryani ve Yahudiler'e karşı geliştirilen azgınca bir özel harp hareketiydi... “Vatandaş Türkçe Konuş” kampanyaları bilindiği gibi Türk ırkçılarının prokavasyon eylemlerinin bir başlangıcıydı. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Rumlar'a karşı tam bir talan ve ganimetle katliam gerçekleştirildi..

6/7 Eylül 1955 olayları tamamıyla Türkçü bir terördü.

Saldırıya uğrayan esnaflar, dükkanların yağmalanması, yakılıp yıkılması devletin terörüdür.... Bu terör dalgası azınlıkları İstanbul ve İzmir'den temizleme kampanyası olmuş olamaz mı?.6 Eylül öncesi İngiltere'de 'Kıbrıs Türktür pazarlıkları yapılıyordu. Aynı sıralarda dönemin DP hükümeti . “Kıbrıs Türk'tür, Türk kalacaktır” kampanyası başlatmıştı. Buna bağlı olarak İstanbul'un Türkleşmesi düşünülmüş olmalı ki, her tarafa "Vatandaş Türkçe Konuş" afişleri yapıştırılıyordu. Dükkanlar, tramvaylar, otobüslerin camlarına yapıştırılan bu afişler ve üniversitelere dalga dalga yayılan ırkçılık geçmişin bir tekrarı gibi saldırgan kimliğini göstermişti. Türk milliyetçiliği şövenizm‘den başka neyin göstergesi olabilirdi? .6/7 Eylül olayları, farklı dillere sahip, (Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudiler'e) karşı geliştirilen ırkçı bir katliam girişimiydi, bir devlet terörüydü.Türk ırkçılığının sokağa taşmasıydı.

6-7 Eylül olaylarında Mithat Pelin'e önemli bir rol verilmişti. Mithat Pelin kimdir? 13 Mart 1917 Bulgaristan'ın Mevrekop köyünde doğdu. Lozan Antlaşması’ndan sonra ailesiyle Türkiye'ye göç etti. Istanbul'a yerleşen Pelin 1938‘de Son Posta gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1951'de Istanbul Ekspres Gazetesi imtiyaz Sahibi vebaşyazarı oldu. 1952'de Istanbul Cemiyet 2. Başkanı- 1946-60 yılları arasında Demokrat Parti'ye üye oldu. Irkçı ve milliyetçi bir çizgide politik faliyet sürdürdü. Pelin‘in sahibi olduğu İstanbul Ekspres Gazetesi 6 Eylül 1955 günü manşetten "Atatürk'ün Selanik'teki evi bombalandı” haberini yayınladı. Bu haber sonucu körüklenen milliyetçi duyguların infilakıyla ve bir anda olaylar patlak verdi. Rumlara,Süryanilere, Yahudilere ve Ermenilere ait ev ve işyerleri yağmalandı, evler yakılıp yıkıldı, İstanbul'da 3 kişi öldü, 73 kilise ateşe verildi. 1 fabrika, 8 ayazma, 4214 ev,1004 işyeri tahrip edildi. Rum,Yahudi ve Ermeni mezarlıkları saldırıya uğradı..30'dan fazla kadına tecavüz edildi.

İstanbul Ekspres çıkan bu haber sonucu bir anda tiraj patlaması yaptı. Günlük satışı 296 bine ulaştı. Bu başlık sonucu Pelin İstanbul'un altını üstüne getiren adam olarak tanındı. Atatürk'ün evine dinamit koyan iki üniversite öğrencisi (provakatör) T.C Devletinde valilik görevinde bulundular. İki ajanın kimliği üzerine daha geniş bilgi için,“ Bir Gizli Servisin Tarihi, Tuncay Özkan“

Türk milliyetçiliği, dil birliğini sağlamlaştırmak için yasa-masa dinlemeden, saldırı ve şiddete başvurdu. Talebe cemiyetleri Azınlıkları Türkçe konuşmaya mecbur eden „Vatandaş Türkçe Konuş“ kampanyaları başlattı. Ana dilini konuşan çeşitli milliyetlerden insanlar taciz edildi, dövüldü ve türklüğe hakeret etmek suçlarından hem yargılandılar, hemde şiddete maruz kaldılar.

Adapazarı ve İzmit’den gelenler yağmaladıkları mallarla istanbul çıkışında yakalanıyor. 6/7 Eylül olaylarında sadece İstanbul’dan yağmacılar yoktu, çeşitli illerden getirilen yağmacılar vardı. Sivas 145, Trabzon 117, Kastamonu 116, ve Erzincan’dan 110 kişi getirilerek yağmalamaya katıldılar. „Cumhurbaşkanı Celal Bayar 6/7 Eylül için bakın ne söylüyor“ Galiba dozu biraz kaçırdık“ Orgeneral olan sabri Yirbibeşoğlu emekliye ayrıldıktan sonra tuğgeneral olarak göreve başlıyor. Sabri Yirbibeşoğlu bakın ne diyor.“ Olay bir özel harp işiydi ve muhteşem bir örgütlenmeydi. Sorarım size bu muhteşem bir örgütlenme değilmiydi“ 6/7 Eylül olayları sonrası Hürriyet, Tercuman ve Hergün gazeteleri kapatıldı. 1960 darbesinde sonra tutuklanan Menderes’e 6 yıl, Zorlu’ya ise 4,5 yıl ceza verildi. 6/7 Eylül olaylarından dolayı. Muhteşem özel harp olayında kimler karlı çıktı“. (Dünden Yarına, Kanal A. 6/7 Eylül olayları üzerine yaptığı program. 

İstanbul ve İzmir 'de yaratılan Terörün arkasında özel harp dairesi olduğu ortaya çıktı. Ama devlet Rum'lardan, Ermeni'lerden ,Yahudi'lerden, Süryani'lerden ne bir özür diledi, ne de talan edilen yerlerin tazminatlarını ödedi...