26 Eylül günü Almanya’da genel seçim var. Kamuoyu yoklamalarına göre SPD az farkla birinci parti iken, onu CDU/CSU izliyor. Yeşiller ise üçüncü parti durumunda.

Almanya’daki kamuoyu yoklamaları Türkiye’ye göre daha güvenilirdir. Seçim sonucunun kamuoyu yoklamalarından büyük sapma göstermesi genellikle görülmez.

Seçim sonrasındaki muhtemel koalisyonlar konusunda ise, önceki koalisyonun (CDU/CSU-SPD) sürmesini bekliyorum. Başbakan bu kez SPD’den olabilir.

SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyonuna hiç ihtimal vermiyorum.

FDP’nin –oy oranı yüzde 11 kadar- herhangi bir koalisyonda yer almasını beklemiyorum. Kendileri aksini beklemekle birlikte koalisyon için bu partiye ihtiyaç duyulacağını sanmıyorum.

Korona nedeniyle mektupla oy kullanma oranı bu kez yüksek olacak, bu nedenle seçim sonuçlarının açıklanması gecikecektir.

Sol Parti, umarım, fazlasıyla oynak politikasını seçimden sonra değerlendirecektir. Oy oranı yüzde 6,5. Sonuç da böyle olursa biraz düşmüş olacaktır.

Sol Parti’nin ön plandaki adaylarından bir bölümünü Frankfurt’tan gittikleri için tanıyorum. Aynı politika; nabza göre şerbet vermek…

Bu partinin –kazanamayacağı kesin olan- başbakan adayının talihsizlik olduğu görüşündeyim. Troçkist görüş her yerde böyledir, duruma göre sürekli konum değiştirir.

Frankfurt’ta iken “sürekli olarak muhalefet partisi olarak kalacağız” söylemini hatırlayanlar olacaktır. Yanlış bir görüş, seçime giren yeterli oyu alarak hükümete katılmak da ister, doğal olan budur. Bu görüşü savunan kişilerin şimdi SPD ile koalisyon yapabilmek için isteğe göre tutum belirlemeleri politika yapmak değildir. Kimse de buna kanacak kadar aptal değildir.

Önce NATO için “saldırı örgütüdür, dağıtılmalıdır” dersiniz.

SPD, “Sol Parti ile NATO konusunda anlaşamıyoruz, koalisyon yapılamaz” deyince de bu kez “askeri harcamalar artırılmasın, bunu kastetmiştik” dersiniz.

Herkes Covid-19 için yapılan parasız günlük tahlilin Ekimden itibaren paralı olmasından yanadır. Doğrusu da budur. Aşı parasız, git aşı ol. Olmak istemiyorsan, bazı yerlere girmek için gerekli olan günlük negatif test sonucu için yapılacak testin parasını kendin ödersin, neden kamu maliyesi ödesin?

Sol Parti’ye göre ise parasız test sürmelidir. Bu talebin geçerli bir nedeni yoktur, olur ya belki aşı karşıtlarından oy alırız hesabı yapılmaktadır.

Şimdiye kadar Sol Parti seçmeniydim ama bu seçimde oy kullanmayacağım. 

Bir oydan bir şey olmaz, biliyorum ama bu insanların seçilmesine katkım olmasını istemiyorum.