Federal Almanya da 15 milyonun üzerinde göçmen kökenli yaşamasına rağmen neredeyse her sekiz seçmenden birinin bir göç geçmişi var. 

Buna göre, Federal Meclis'te milletvekillerinin yaklaşık yüzde 11'i yabancı kökenlidir. 

Federal İstatistik dairesinin 2020 yılında açıkladığı bilgilere göre, 26 Eylül 2021 Pazar günü yapılan federal seçimde göçmen kökenlilerden yaklaşık 7,9 milyon kişi oy kullanmaya hak kazanmıştır. 

Genel Almanya da nüfusun beste biri göçmenlerden oluşuyor. 

Öte yandan Almanya’da seçme hakki olanların yüzde 13'ünü göçmenler teşkil ediyor. 

2020 de çoğunlukla Türkiye'den gelen ve göçmenlik geçmişi olan seçmenlerin yüzde 41, Almanya'da doğdu, yüzde 36'sı da doğumundan beri Alman vatandaşıdır. 

Buna göre göç geçmişi olan yurt dışında doğan seçmenlerin çoğunluğu, yüzde 59 olarak tespit ediliyor. 

İstatistiklere göre 4,7 milyon göçmen seçmen ortalama 31 yıldır Almanya'da yaşıyor. 

Polonya, Kazakistan ve Rusya'dan göçle yeni gelenlerin çoğunluğu gelmiş oldukları ülkelerde doğmuş. 

Almanya'da doğanların çoğunluğunu, Türkiye kökenli ve çok önce Polonya ve İtalya'dan gelenler oluşturuyor. 

Göç geçmişi olan milletvekillerinin oranı ise, bir önceki seçim dönemindeki yüzde 8,2'den şimdi yüzde 11,3'e ulaşmış. 

26 Eylül seçimleri sonucunda partiler arasında Sol Parti, yüzde 28,2'lik bir payla, toplam nüfustan daha yüksek bir göç geçmişine sahip milletvekillerinden pay alan tek partidir. Almanya'da nüfusun yaklaşık yüzde 26'sının şu anda bir göç geçmişi var. 

SPD meclis grubunda, göç geçmişi olan milletvekillerinin oranı önceki yasama dönemine kıyasla önemli ölçüde arttı: yüzde 9,8'den yüzde 17'ye yükseldi. 

Yeşiller'de ise bu rakam, yüzde 14,9'dan yüzde 13,6'ya düştü. Medya servisi tarafından yapılan araştırmaya göre, AfD milletvekillerinin yüzde 7,2'sinin bir göç geçmişi var. Genellikle Rusya'dan gelen Alman kökenliler ( Aussiedler)  AfD’yi tercih ediyorlar. Bu grup başlangıçta CDU/ CSU'yu tercih ederken şimdi ırkçı AfD ye yöneldiler. 

FDP meclis grubunda ise yüzde 5,4. Oranında Göçmen kökenliler var. 

CDU / CSU'da yabancı kökenli kişilerin oranı biraz arttı. Ancak hesaplamalara göre, yüzde 4,6 ile göçmenlik geçmişine sahip kişilerin oranının en düşük olduğu grup olmaya devam ediyor. 

Bunun da sebebi CDU/ CSU'nun göçmenler konusunda tutucu görüşlerinden kaynaklandığını vurgulayabiliriz. 

Federal Almanya da doğmuş göçmen kökenliler artık kendi sorunları üzerinde söz söyleme gücünü kendilerinde görebiliyorlar. 

Almanya da gelecekte göçmen lobilerin doğacağı varsayımları da söz konusu. Şu ana kadar ki girişimlerin başarılı olmadığı da ayrı bir gerçekliktir. Buna rağmen meclisteki grubu olan partilerin dışında kalan bu lobilerin, partilerden bağımsız değişik isimlerle kendi çıkarları için çaba gösterdikleri de gözlenmektedir.