Açıklamada, "Türkiye'de basın özgürlüğü çok ciddi bir şekilde kısıtlanmış durumda, neredeyse yok. Bu nedenle, tutuklu siyasetçilerin güçlü uluslararası dayanışmaya ve durumları hakkında daha fazla medya haberlerine ihtiyaçları vardır." ifadesi dikkat çekti.

İşte o açıklama:

Türkiye'deki tutuklu siyasetçilerle dayanışma!

Üç Milletvekilinin vekilliği düşürüldü. HDP Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları terör suçları iddiasıyla ve Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Enis Berberoğlu ihanet iddiasıyla hapis cezasına çarptırıldı. Üçü de Milletvekillikleri düşürüldükten birkaç saat sonra tutuklandı. Aradan 24 saat geçmeden Berberoğlu koronavirüs salgını kapsamındaki tahliye düzenlemesinden yararlandı. Leyla Güven de bu arada serbest bırakıldı. Musa Farisoğulları ise halen gözaltında tutuluyor.

Davalar Anayasa Mahkemesi'nde hâlâ beklemede olduğundan, ağır hukuk ihlali sadece tutuklama ile sınırlı değil. Milletvekilliklerinin düşürülmesi de yasa dışıdır.

Türkiye'de HDP'nin yaklaşık 5000 üyesi ve sempatizanı siyasi nedenlerden dolayı tutuklu. Geçen yıl yapılan yerel seçimlerden bu yana, seçilen 45 HDP'li belediye başkanı görevden alındı ​​ve kısmen tutuklandı. Son yasama döneminde de, HDP'den 26 milletvekili siyasi ve keyfi nedenlerinden tutuklandı. Türkiye'deki siyasi tutukluların yargılama sürecinden ve durumlarından son derece endişeliyiz. Tutuklu siyasetçiler ile dayanışmamızı ilan ediyoruz.

Türkiye'de basın özgürlüğü çok ciddi bir şekilde kısıtlanmış durumda, neredeyse yok. Bu nedenle, tutuklu siyasetçilerin güçlü uluslararası dayanışmaya ve durumları hakkında daha fazla medya haberlerine ihtiyaçları vardır.

Mevcut yasanın Avrupa Konseyi tarafından önceden uyarılmış ve özellikle ciddi olduğu tüm durumlarda uygulanmasını bekliyoruz. Bunların arasında Selahattin Demirtaş ve hükümet tarafından seçimlere katılmasına onaylanan fakat seçimden sonra görevden alınan belediye başkanlarının davalarında AİHM kararları da yer alıyor.

Alman hükümeti gibi uluslararası partnerler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına uyumu vurgulamak için Türkiye ile ekonomik ilişkileri kullanmalıdır. Avrupa Birliği Konseyi'nin önde gelen bir üyesi olarak, Federal Almanya Hükümet Türkiye üzerinde etkisini yükseltmelidir. Almanya, Türkiye'ye seyahat uyarısının kaldırılması konulu görüşmelerinden önce, Türkiye'deki temel haklara uyumunu tartışılmalıdır. Son olarak, Türkiye'de Almanya'dan gelen yolculardan da siyasi ve keyfi nedenlerden tutuklananlar oldu.

Ortak açıklamaya şu parlamenterler imza attı:

Kazım Abacı (Hamburg Meclisi, SPD) Gökay Akbulut (Federal Meclis, Sol Parti), Luise Amtsberg (Federal Meclis, Yeşiller), Miriam Block (Hamburg Meclisi, Yeşiller), Sabine Boeddinghaus (Hamburg Meclisi, Sol Parti), Deniz Çelik (Hamburg Meclisi, Sol Parti), Filiz Demirel (Hamburg Meclisi, Yeşiller), Carola Ensslen (Hamburg Meclisi, Sol Parti), Alske Freter (Hamburg Meclisi, Yeşiller), Olga Fritzsche (Hamburg Meclisi, Sol Parti), Michael Gwosdz (Hamburg Meclisi, Yeşiller), Norbert Hackbusch (Hamburg Meclisi, Sol Parti), Sina Imhof (Hamburg Meclisi, Yeşiller), Stephan Jersch (Hamburg Meclisi, Sol Parti), Andrea Johlige (Brandenburg Meclisi, Sol Parti), Katja Kipping (Federal Meclis, Sol Parti), Lisa Kern (Hamburg Meclisi, Yeşiller), Farid Müller (Hamburg Meclisi, Yeşiller), Juliane Nagel (Brandenburg Meclisi, Sol Parti), Cansu Özdemir (Hamburg Meclisi, Sol Parti), Cem Özdemir (Federal Meclis, Yeşiller), Tobias Pflüger (Federal Meclis, Sol Parti), Filiz Polat (Federal Meclis, Yeşiller), Bernd Riexinger (Federal Meclis, Sol Parti), Stephanie Rose (Hamburg Meclisi, Sol Parti), Claudia Roth (Federal Meclis, Yeşiller), Bijan Djir-Sarai (Federal Meclis, FDP), Ali Şimşek (Hamburg Meclisi, SPD), Helin-Evrim Sommer (Federal Meclis, Sol Parti), Margit Stumpp (Federal Meclis, Yeşiller), Hakan Taş (Berlin Meclisi, Sol Parti), Cindi Tuncel (Bremen, Sol Parti) ve Yusuf Uzundağ (Hamburg Meclisi, Yeşiller).