Almanya'da Birleşik Hizmet Sendikası (ver.di -Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) temsilcileri toplu sözleşme görüşmelerinde belediye, federal ve yerel yönetimlere bağlı kamu çalışanlarının maaş artışı için işveren temsilcileriyle yapılan görüşmeden sonuç çıkmadı.

Brandenburg eyaletinin başkenti Potsdam’da gerçekleşen görüşmede Birleşik Hizmet Sendikası temsilcileri, otobüs ve metro sürücüleri, temizlik çalışanları, eğitmenler, belediye görevlileri, sağlık elemanları ve diğer alanlarda çalışan çok sayıda emekçi için aylık 150 Euro’dan az olmamak üzere yüzde 4.8 oranında zam talebinde bulundu. İlk iki toplu sözleşme görüşmelerinde işveren temsilcileri herhangi bir karşı öneride bulunmazken, bu kez üç yılı kapsayan bir zam artışı teklifi sundu.

İşveren, 1 Mart 2021’den geçerli olmak üzere 2022 de dahil iki yıl için yüzde 1, 2023 yılı için ise yüzde 1.5 zam teklifi önerdi. Bu da en düşük zam ücretinin 30 Euro olacağı anlamına geliyor. İşveren ayrıca salgın nedeniyle yoğun mesaide bulunan sağlık çalışanlarına da önümüzdeki 2 yıl için bin 200 Euro’yu geçmemek şartıyla ek ödeme yapmayı teklif etti.

ver.di sendikasının işverene baskı kurmak ve isteği zammı alabilmek için geniş çaplı uyarı grevleri düzenlemesi bekleniyor.