'Almanya'nın Watergate skandalı' olarak yorumlanan vergi kaçakçılığı davasında Karlsruhe Mahkemesi, iki İngiliz borsacı hakkında, M.M. Warburg Bank ile Cum-Ex anlaşmaları yaptıkları gerekçesi ile kararını verdi.

Cum-Ex’le Almanya’da, bankacılar, yatırımcılar, avukatlar ve zenginler sistematik olarak devletten, hiç ödemedikleri vergilerin geri ödemesi için karmaşık hisse senedi anlaşmalarına imza atmışlardı.

Yüzlerce kişiyi etkileyebilir

Mahkeme, yapılan işlemin vergi kaçakçılığına girdiğini belirterek, Cum-Ex'in ceza gerektiren bir suç olduğuna karar verdi.

Federal Mahkeme'nin kararı, Köln, Frankfurt, Münih ve Stuttgart'ta soruşturma yürüten savcıları rahatlattı. Sadece Köln Cumhuriyet Savcılığı yaklaşık 80 davada 1000'den fazla şüpheli hakkında soruşturma yürütüyor.

Ülke çapında soruşturulan yaklaşık bin Cum-Ex şüphelisi heyecanla Karlsruhe Mahkemesinin vereceği kararı bekledi.

Martin S. ve Nicholas D. isimli sanıklar daha önce Bonn Bölge Mahkemesi kararıyla M.M. Warburg Bank ile Cum-Ex işlemleri yaptıkları gerekçesi ile Mart 2020'de hüküm giymiş, her iki sanık daha sonra Federal Adalet Divanı'na başvurmuştu. Temyiz ile ilgili kararı red eden Yargıç Rolf Raum, "Suçların işlendiği sırada, kanun zaten ilgili hükümlerde, ilgili tarafların bölge mahkemesinin yasal olarak doğru tespitlerine göre ihlal ettiği açık bir düzenlemeyi öngörmüştür" ifadelerini kullandı. Temyiz başvurusunun reddinin ardından Cum-Ex yöntemi ile işlem yapan yüzlerce bankacı, yatırımcı ve zengin vergi kaçırmak suçlaması ile cezalandırılabilir. 

Geri ödemek zorundalar

Yeşiller'den Sven Giegold kararı şaşırtıcı bulmadığını belirterek, “Asıl şaşırtıcı olan nüfusun yüzde doksan dokuzunun kesin olarak kabul ettiği bir şeyi belirlemenin bu kadar uzun yıllar alması. Mahkemenin kararı sonrası kısa vadede belli bir caydırıcı etkisi olacaktır ancak sektör kendi kendine düzelmeyecektir. Bunun için kolluk kuvvetlerinin yanı sıra mali denetim ve vergi idaresinde etkin bir şekilde konumlanmış bir devlete ihtiyaç var. Elbette bu konuda Almanya'da çok büyük zaaflar var” dedi. Bonn'da mahkûm edilen iki borsa tüccarından biri, bu tür anlaşmalardan 14 milyon avro kazanmıştı ancak şimdi bunu geri ödemesi gerekiyor. Her iki sanık da savcıyla işbirliği yaptıkları gerekçesi ile geçen yıl ertelenmiş hafif cezalar almışlardı. Öte yandan M.M.Warburg Bank da 176 milyon Euro'yu geri ödemekle cezalandırıldı.

Lidl cipsleri geri çağırıyor: Alerjisi olanlar dikkat! Lidl cipsleri geri çağırıyor: Alerjisi olanlar dikkat!

Cum-Ex işlemleri nedir?

Cum-ex olarak adlandırılan işlemlerde, vergi dairesine temettü tarihi civarında bir kez vergi ödenir ve daha sonra vergi makamları tarafından iki veya daha fazla kez ödenen vergi iade edilir. "Cum", "temettülü", "Ex", "temettüsüz" anlamına gelir.

Skandal, Warbung Bankası yöneticisinin günlüklerinde ortaya çıktı

Panorama ve haftalık Die Zeit gazetesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Warbung Bankası'nın hissedarı ve yöneticisi Christian Olearius'un yazdığı günlüklerinde skandal ortaya çıktı.

Günlüklerdeki kayıtlara göre, Warburg Bankası ve diğer banka yöneticileri vergi kaçakçılığından soruşturma dönemindeyken, zamanın Hamburg Belediye Başkanı ( şu anki Federal Maliye Bakanı) Olaf Scholz (SPD) ve eyalet Maliye Bakanı Peter Tschentscher (şu anki Hamburg Belediye Başkanı) ile (SPD) çeşitli kereler görüşerek, temaslarını sürdürdü. Daha sonraları ise, Warburg Bankası'nın Cum-Ex işlemleri yoluyla elde ettiği 47 milyon euro vergi yolsuzluğuna açıktan göz yumularak örtbas edildi. 47 milyon euronun Hamburg vergi dairesine ödenmesine sessiz kalınarak, zaman aşımı süresi beklenildi. Siyasi yorumculara göre mahkeme kararı, 26 Eylül Almanya genel seçimleri öncesi SPD'nin aleyhine önemli oranda rol oynayacaktır. 

Almanya 7,2 milyar euro zarara uğratıldı 

Tanınmış vergi profesörü Christoph Spengel’in verdiği bilgilere göre, bu sahtekarlık sonucunda, Alman devlet hazinesi 2005-2011 yılları arasında, 7,2 milyar euro zarara uğratıldı.

Vergi yolsuzluğu skandalına Merrill Lynch, Santander ve Macquarie gibi büyük yatırım bankaları da dahil 100’den fazla bankanın karıştığı belirtiliyor. En çok dikkat çeken isim ise MM Warburg Bankası.