Emine SONUGÜR / HAMBURG

İşletmeci ve yedi çalışan hakkında dava

Hamburg'un merkez tren istasyonuna yakın Altstadt semtinde bulunan Burchardstrasse'deki lüks rehin mekanı "Edel-Pfandhause Lombardium"'un işletmecisi ve yedi çalışanın çete ve ticari dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açıldı. Konu ile ilgi Hamburg savcılığı tarafından yapılan açıklamada, bin 730 sanık davasında, 50 milyon Euro'luk sahte ve kaçak mali ürünleri topladıkları kaydedildi.

Lüks gösterip yatırımcıların gözlerini boyadılar

Odak noktası, yatırımcılara çok güvenli bir sabit vadeli mevduat ve gelişen lüks bir rehin mekanı yatırım olarak tanıtılan “Lombard Classic 3” fonu oldu. İddiaya göre, yatırımcının parasının motorlu yatlar, pahalı mücevherler veya sanat eserleri rehin vermek zorunda kalan rehin sahiplerine kredileri finanse etmek için kullanılması gerekiyordu. Aslında, fonlar eski yatırımcılara ödeme yapmak ve sanıkların geçim kaynaklarını desteklemek için kullanıldı.

Bankacılık lisansı olmadan teminatsız krediler verilmiş

Savcılığa göre, ana sanık ayrıca bankacılık lisansı olmadan teminatsız krediler vermiş ve bu nedenle Bankacılık Kanunu'na aykırı işlem yapılmıştır. Ayrıca denetim için belgelerde tahrifat yaptığı da söyleniyor. Lombardium'un etrafındaki kafa karıştırıcı şirket ağındaki kaç yatırımcı, 2015'e kadar ne kadar yatırım yaptığı geliri ne kadar olduğu belirlenemiyor. Basında çıkan haberlerde 7 bin yatırımcı ve 200 milyon Euro'ya kadar çıkan söylentiler var. Yüzde yediye kadar faiz vaat edilmişti. Fonlar ise iflas etmiş durumdu.