Mustafa Akpolat- Hamburg



Demokrat Sanatçılar Birliği tarafından,15 Eylül pazar günü, ''Taksim direniş ruhuyla, devrimci sanatçı Yılmaz Güney'i anıyoruz'' adı ile, organize edilen geceye Türkiye'den Yazar ve araştırmacı Haluk Gerger ve ATİF Başkanı Süleyman Gürcan konuşmacı olarak katılırken, kültürel programda, devrimci türküleri ve duruşuyla Pınar Aydınlar, Hasan Sağlam, Grup Cemre ve Yeni Kadın korosu, Arkadaşlar Orkestrası eşliğinde sahne aldılar. Yılmaz Güney'in sanatçı ve devrimci yaşamından kesitlerin gösterildiği Sinevizyon ile yaşamı, sanatı, devrimci kişiliği üzerine yapılan konuşmalar, salonu dolduran kitle tarafından ilgiyle izlenerek dinlendi.

 

Gecede bir konuşma yapan, Haluk Gerger, güncel konulara değinirken, Gezi direnişi ile ilgili olarak özeleştiride bulundu.Son gündemdeki konulara değinen Gerger, Emperyalizmin real bir krizde olduğunu ve bunu nasıl aşacağı konusunda zorlandığını ifade etti. Emperyalizmin eskiden olduğu gibi eşkiyalık yapacak güçü kalmadı.


Emperyalızmin en büyük korkusu halk hareketidir. Mesele Bass rejimi veya Esad'ın gitmesi değil. Güçsüzlüğü ile birlikte emperyalizmin halk korkusuda var. ''Halk isyanları, doğası gereği sistemlerin karşılayamayacağı talepleri ve özlemleri olur''. dediği konuşmasında, Gezi direnişi ile ilgili görüşlerini ifade etti.

Gezi direnişine ben ilk başlarda soğuk durdum dediği konuşmasında, Gezi de, devrimci yapıları bir tarafa koyacak olursak, amafor bir sınıf yapısı vardı, muhalefeti de eleştiren ve olan seçeneksizliğe bir isyandı. Fethullah Gülen, Erdoğan ve kimi çevreler Gezi direnişinin başlangıcındaki direnişi masumiyet söylemi ile etkisizleştirme çabasına girdiler. Ama biz Masum olmamalıyız, ben masumiyete karşıyım. Devleti ve Kapitalizmi sorgulamada masumiyetimizi kaybetmemiz gerek ama kitlelerden kopmamalıyız.''


Gerger; Türkiye hep krizde olan bir ülkedir ama bu defa ki kriz çok farklı ve bu kriz derinleşecek. Sıcak paranın el değiştirmesiyle birlikte Türkiye çok daha derin krizlere gebedir'' şeklinde ifade ettiğ görüşlerine ek olarak, Krizler emperyalizmin yıkımı için yeterli olmadığını ama hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirtti.

Konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da değinen Gerger, Burnundan kıl aldırmıyor ama siz gidin birde ona sorun, Erdoğan aslında, Sisi'nin saflarındadir. Kendisine Mürsi'nin akibetininin yaşatılmasına olan korkusu, Mursi'yi savunmak zorunda bırakmaktadır şeklinde görüşlerini ifade etti.
Geç saatlere kadar devam eden etkinlik geleceğe yönelik yeni umut ve dostlukların tazelenmesiyle son buldu.