Dünya kamuoyunun ve birçok AB devletinin çağrı ve uyarılarına rağmen Suriye’nin kuzeyine yönelik saldırılarını tüm şiddetiyle sürdüren Türkiye'ye, Almanya’daki Yeşiller Partisi'nden yaptırım çağrısı geldi.

Yeşiller'in Eşbaşkanı Annalena Baerbock, Ankara rejimiyle ilişkilerde değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.
 

Alman Yazı İşleri Ağı'na (RND) konuşan Baerbock, öncelikli olarak Almanya’dan Türkiye’ye silah ihracatının durdurulması ve federal hükümetin onay verdiği silah anlaşmalarının da iptal edilmesini talep etti.

‘AB EKONOMİYİ KULLANARAK BASKI YAPMALI’

Baerbock, Türkiye’ye baskı yapılması gerektiğini ifade ederken, Türkiye'de iş yapan Alman şirketleri için federal hükümetin verdiği Hermes kredi garantilerinin kesilmesini istedi. Almanya’nın bu yöntemlerle Türkiye’yi durdurabileceğini savunan Baerbock, Avrupa Birliği’ne de “ekonomik baskı uygulayın” çağrısı yaptı.
 

Türkiye ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasının askıya alınmasını isteyen Baerbock, “Erdoğan içeride ve dışarıda yarattığı gerginliklerin, Türkiye’ye olumsuz etkilerinin olabileceğini görmeli. Yaptırımlar Türkiye'nin demokrasi ve hukuk devleti ölçülerine dönmesine kadar sürmeli” diye konuştu. Baerbock, Türkiye’nin Suriye sınırında Kürtleri yerinden etmeye çalıştığını ve bunun da yeni bir göç dalgasına yol açacağına dikkat çekti.

HERMES GARANTİSİ NEDİR?

Hermes ile Türkiye’de yatırım ve ihracat yapan Alman şirketlerine garanti veriliyor. Şirketlerin ödemelerinin durumunda doğacak zararı devlet karşılıyor. Hermes güvencesi Türkiye açısından önemli. Çünkü Ankara rejiminin en önemli ticari ortaklarından olan Berlin yönetiminin verdiği bu güvenceyle Alman şirketlerinin rahatlıkla Türkiye’de iş yapmaları sağlanıyor. Erdoğan rejimiyle yaşanan kriz ve gerginliklerden dolayı 2017 yılında Hermes güvencesi bir yıl boyunca 1,5 Milyar Euro ile sınırlandırılmıştı.