Kadın ses sanatçısı Rojin'in bir ağıtı ile başlayan etkinlik, Almanya Kürt Toplumu Başkanı Mehmet Tanrıverdi'nin açılış konuşması ile devam etti. Yazar Selim Çürükkaya'da günün önemi üzerine ilgiyle dinlenen bir konuşma yaptı.

İki bölüm olarak devam eden etkinlğin moderasyonunu Dr. Husen Duzen yaptı. Rudaw TV'nin canlı yayın yaptığı "Kürtler, Ortadoğu ve IŞİD" başlıklı panele konuşmacı olarak Kürtlerin Sarı hocası şeklinde tanıtılan yazar ve sosyolog İsmail Beşikçi ve Şirvan Barzani ile Prof.Dr. Psikolog Jan İlhan Kızılhan katıldı.

PANELE İSMAİL BEŞİKÇİ'NİN ÇARPICI AÇIKLAMASI DAMGA VURDU

Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Türkiye'nin yaptığı askeri operayon ile ilgili bir soru üzerine İsmail Beşikçi, çarpıcı bir açıklamada bulundu.

Sık sık alkışlarla desteklenen Beşikçi'nin konuşmasından satır başları:

"Nasıl ki yıllar yılı resmi ideolojiyi, devleti ve devletin kurumlarını eleştiriyorsak, bugün de Kürtleri eleştirmeliyiz. Kürtler egemen güçlere değil, birbirlerine taviz vermelidir. Kürtlerin birbirlerine verdiği taviz, sonuç olarak yine, Kürtleri büyütür. Kendilerini birbirlerine dayattıkları durumlardaysa, egemen güçlere taviz verilmektedir ve sonuç ortadadır. Buna son verilmelidir. Kürtlerin tarih boyu dostu olmamıştır ama düşmanları çoktur."

Beşikçi konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün 28 üyeli Avrupa Birliği’nde Lüksemburg, Malta, Kıbrıs, nüfusu bir milyon olan devletlerdir. Orta Doğu’da Kürtler’e baktığımız zaman 50 milyon üzerinde nüfusa sahiptirler ama neden bir statüleri yoktur? Neden terör denildiği zaman Kürtlerin adı geçer. Filistin'in tek hasmı vardır o da İsrail'dir. Kürtlerin ise dostu yoktur, düşmanı çoktur. Uluslararası nizam anti Kürt bir nizamdır.” 

Konuşması yoğun ilgiyle izlenerek alkışlarka kesilen Beşikçi, "İkinci Dünya Savaşı sonrası sömürge statüsündeki birçok Afrika ülkesi bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Kürtlerin günümüzdeki durumu sömürge statüsünden bile uzaktır. Tarihten bu yana Kürtler Osmanlı, İran, Fransa ve İngiltere gibi egemen güçler tarafından bölünerek paylaşılmışlardır. Kürtler egemen güçler yerine kendi aralarında karşılıklı tavizler vererek birlik olmalıdırlar" dedi.